A TÁVCSÖVEKRŐL AMBLOKK KEZDŐKNEK


Pár gondolat, céltávcsövekről...


Milyen távcsövet és mekkorát?Milyen árkategóriában vásároljak és milyen minőségben?Ezen kérdésekben és pár alap információban szeretnék megpróbálni segíteni a kezdőknek.

Nem fegyver optikus a szakmám,viszont rendelkezem "némi" tapasztalattal a légfegyverek és távcsövek terén.A méreg drága távcsövek témába nem mennék bele,inkább a kis emberek kis pénztárca kategóriát céloznám meg.Azt gondolom itt lenne szükség némi segítségre,mert a  kezdő légpuskások sokszor teljesen tanácstalanok.

Az interneten található több nagyon jó cikk ami segít a beállításokban és egyéb fontos információkban,akár a sportlövőknek is.Nekik az írásom végén található egy link,ami egy magasabb nem kezdő kategóriára specializálódott és mindenre kitér,beleértve a beállításokat is.

A MINŐSÉG:

Mint tudjuk a drága sokszor jobb,de nem minden esetben igaz.Általában többet kapunk a pénzünkért,de véleményem szerint ha légfegyverre keresünk távcsövet,fontosabb dolog hogy rugós/dugattyús vagy pcp azaz sűrített levegős vagy CO2 fegyverre szántuk e.

A minőség legalján az olcsó „piacos” távcsövek állnak.Talán a leggyengébb a Riflescoop,a Tasco és Bushnell utánzatok,amire ugye csak rá van szitázva a felírat,de a minősége az nem az igazi..Van olyan is amire semmit nem „írnak” és itt vannak még a Bosile távcsövek is,amik a piacosak közül a legjobbak.Nos ezek ugyan egész használhatóak, de sem a lencséjük sem a mechanikus részeik nem a minőséget képviselik.Ezeknél is legtöbb esetben a homályos kép és az elmosódott szálkereszt a jellemző,hogy csak az alap hibákat említsem..

     

Ettől még egy co2,pca vagy pcp fegyverre teljesen megfelelő lehet,mert ott nincs rúgása a fegyvernek ami tönkretegye,de ízlés dolga hogy ki mit használ..

A bolti kínálat ennél már jóval nagyobb.Ott is vannak Kínában készült távcsövek,csak nem mindegy hogy valamelyik neves gyártó adta e a nevét hozzá és van e folyamatos minőség ellenőrzés. A Gamo,Nikko Stirling,Delta,Hawke,Bsa vagy még sorolhatnám hány cég gyártat Kínában (is),de mégis világ színvonalat képviselnek,nevüket minden országban jegyzik!

Azt viszont már kevesebben tudják hogy minden gyártónak,márkának vannak olcsóbb,közepes és prémium kategóriás távcsövei.Ilyenkor kell tájékozódni,hogy melyik távcsövet milyen fegyverre ajánlja a gyártó.

Általában a márkás de olcsóbb távcsöveknél nincs parallax állítási lehetőség,gyenge minőségű a lencse,így enyhén homályos vagy szürke kép jellemzi őket,főleg maximum nagyításon használva.Ezért ne gondoljuk azt hogy ha már neve van a távcsőnek,az tuti jó képet is ad ha belenézünk.Ez főleg nagyobb nagyítású távcsövekre jellemző,mert a 4x32 nem nagy kihívás.

Elvileg a boltokban kellene hogy tudjanak segíteni,de sajnos ez nem mindig van így.A jobb minőségű itt felsorolt és nem említett távcsőgyártók legtöbbje nem bírja a dugattyús fegyver rázkódását,így hamar szétesik a szálkereszt,kivéve ha rugós-dugattyús fegyverre gyártották,mint például a Gamo WR szériát.

    

Sokszor a web oldalakon is megtévesztően, golyós fegyverre vonatkozó adatokat adnak meg.Például hogy lövés állóság 3000 Joule... Itt csak az a gond hogy amelyik távcső bírja a golyós fegyver „lomha” de 3000 J-s rúgását,az nem biztos hogy bírja egy előre csapódó 25 J-s légfegyver dugattyú rázkódását.

Ha megkérdezünk egy profi fegyver optikust,azt fogja mondani nincs olyan távcső,ami hosszú távon elvisel egy 20-25 J-s rugós dugattyús légfegyvert.Én rugós fegyverre egy távcsövet tudok ajánlani ami a Gamo WR,de arra is 15 J-ig vállal az importőr garanciát Magyarországon.Viszont ezeket a Gamo, a saját 23 J-s rugós fegyvereihez készíti és forgalmazza hozzá,tehát tapasztalataim szerint nagyon jól bírja a rázkódást bármelyik más gyártóval szemben.

                                                   

Itt is az egyszerűbb modellek amik az elpusztíthatatlan kategóriát képviselik,mint például a 4x32 és 6x40.

Ezekhez mellesleg jó minőségű szereléket is kapunk az árban,ami megint csak fontos hogy ne tudjon csúszkálni a szereléksínen a távcsövünk.

A co2,pca vagy pcp fegyvereknél már szinte bármit rá tehetünk,nem fog szétesni,mert nincs rúgás és rázkódás.Viszont ha olcsó és gagyi kategória,akkor sok hibajelenség jöhet még ki.Mint például a lencsék torzításai,parallaxis hiba,nagyítás változtatására változik a szóráskép,másnapra elállítódik,stb..stb..

A „piacos” kategóriában tipikus hibajelenség,hogy teljesen máshová fog hordani a fegyverünk ha változtatjuk a zoomot,(nagyítást).Máshová fog lőni a fegyverünk 3-as és máshová fog 9es nagyításon is..Én itt is a jobb minőségű,garanciális dolgokat javasolnám,ha bírja a pénztárcánk,mert az olcsó lesz sokszor a drága,mert többször kell megvennünk..

MILYET ÉS MIRE?

Szerény véleményem szerint egy hagyományos rugós vagy co2-es légfegyverre nem kell brutális méretű távcső.Sokan elkövetik ezt a hibát hogy slaviára vesznek egy 4-16 vagy 6-24x50-es méretű olcsó gagyi távcsövet ,pedig úgy sem lőnek 20-25 métertől messzebb vele általában.Szerintem bőven elég egy 4x32,3-9x32 vagy 3-9x40 méretű távcső is,de inkább egy lövésálló minőségi darab legyen.

A kezdők még sokszor vásárolnak 4x15 , 4x20 , 3-7x28-as méretű távcsöveket is.Na ezek a „Vicc” kategóriába tartoznak.Semmire nem jók,maximum úgy néz ki mint egy távcső,de ennyi..Ezek ára olyan 1500 ft-tól indul,de véleményem szerint 4x32-méret alatt nem érdemes távcsövet vásárolni.

A nagyobb távolságú lövészethez,amit a pcp fegyverek tudnak,ott viszont mindig a nagyobb a jó,mert egy minőségi fegyverrel lőhetünk akár 50 méter fölé is,amihez már jól jön legalább egy 4-16-os nagyítás,de a még jobb a 6-24-es,de lehet akár e fölötti is.Ezek ára már 100.000ft körüli áron mozog egy valamire való minőségben.Ezekkel a távcsövekkel már esetleg látjuk 50 méterre a találati pontot is.Itt már nagyon kell a parallax állíthatóság is,aminek kis távolságon kis nagyítású távcsőnél nincs igazából nagy szerepe.

     

ÁRAK ÉS GYÁRTÓK:

A bolti árak olyan 10-13.000 ft-tól indulnak,ami egy jó minőségű és kristálytiszta képet adó Gamo WR 4x32 ára.A Gamo távcsövek mindegyike rugós fegyverre készült,tehát a szinte mindent bír kategória,de komolyabb pcp-re való távcsöve nem igazán van.

A Nikko Stirlingek már mil-dottal és parallax állítási lehetőséggel is rendelkeznek.Ezek is alkalmasak rugós fegyverre.Nagyon jó távcsövek,több ár kategóriában széles termék spalettával rendelkezik,mind rugós vagy pcp,esetleg golyós fegyverekhez és Field Targetre is.Kristálytiszta kép és jó szürkületi értékű lencsék jellemzik őket.

     

A rúgós fegyverre készült távcsöveknél még arra érdemes odafigyelni,hogy más belső mechanikával készülnek,ezért előfordulhat hogy lassabban reagálnak az állításokra.Ezt megfigyeltem a gamo és nikkonál is.Ha túl sokat tekerünk és nem hagyunk időt neki a reagálásra,akkor tipikus hiba hogy másnapra „elmászik” a szálkereszt mert többet tekertünk rajta mint kellett volna és utólag állt be.

A Bsa,Delta,Akah és még számtalan gyártó a minőséget képviselik,de ezeket erős rugós/dugattyús fegyverre nem annyira ajánlja egyik gyártó sem.Ezen távcsöveket inkább a pcp,co2 és pca fegyverekre javasolnám,vagy gyengébb rugós/dugattyús fegyverekre.Általában ezek is jól bírják a 15 J-s rúgást,de nem tartom életszerűnek hogy egy 30.000 ft-os rugós fegyverre 50.000 ft-os árban vásárolnak távcsövet.

                                                                  

Itt viszont már rendkívül nagy a választék,és a minőség sem kérdőjelezhető meg,ezért is alkalmasabbak nagy távolságú pontlövészethez,amit a pcp fegyverek tudnak.

    

MI AZ A MIL DOT?

A mil-dot egyszerűen és érthetően egy rovátkákkal vagy pontokkal tűzdelt szálkeresztet jelöl,több típusa ismert.A mil-dot jól jön ha nagyobb vagy kisebb távolságra szeretnénk lőni mint ahová be van állítva a távcsövünk.Szaknyelven ezzel kompenzáljuk a lövedék ballisztikáját.Van egy „nulla pont” ahová érdemes beállítani a távcsövet és épp megfelelő lesz a lövedékünk találati magassága.A nulla ponttól távolabbi vagy közelebbi lövésekhez jó a rovátka vagy a mil-dot pont,mert alá vagy fölé tudunk teljesen pontosan célozni a segítségével,de a sima szálkereszttel csak találgatni tudnánk hogy mennyivel kell.Ez különösen jól jön az 5,5-ös kaliberű magasabb röppályán közlekedő lövedékeknél és a gyengébb 7,5 J-s légfegyvereknél.

A MIL DOT HASZNÁLATA NAGY TÁVOLSÁGRA:

Közelebbi célokra 30 méter környékéig nagyon jó és könnyű a használata.Viszont nagy távolságokra már kicsit nehezebb dolgunk lesz,feltéve ha nagyobb zoomolási tartománnyal rendelkezik hozzá a távcsövünk is.

Tételezzük fel hogy egy komoly pcp fegyverünk van és 60 méterre lövünk egy 6-24-es nagyítású távcsővel ami mondjuk 40 méterre volt nulla pontra állítva,tehát a magasság itt ment pontba.Ugye 60 méterre már legalább 2-3 mil-dottal fölé kell célozni hogy a magasság jó legyen a 40 méteres nulla ponthoz képest.(ez energia függvénye is ugye)

Sajnos létező hibajelenség,csak kevesen tudják hogy nem mindegy még az sem hogy mekkora nagyításon lövünk,mert minél kisebbre van állítva a nagyítás,annál kevesebb mi-dot kell és minél nagyobbra van állítva a nagyítás annál több mil-dot kell..

Na ezeket az adatokat nehéz megtanulni,szinte lehetetlen,mindig számolgatni.Ezért is javasolt mil-dot módszernél mindig ugyanakkora nagyítást használni.

Tapasztalataim szerint ez általában így működik:Ugyanarra a távolságra ahol 3-as nagyításon 1 mil-dot kell.6-os nagyításon már 2 mil-dot kell.9-es nagyításon pedig 3 mil-dot kell.

Tehát általában +3-as nagyításonként +1 mil-dot kell.. Ez egy 6-24-es nagyítású távcsőnél így áll össze nagyjából:6-os nagyításon ha 2 mil-dot kell,akkor a legnagyobb nagyításon már 8 mil-dot kellene, ha ugyanarra a távolságra szeretnénk lőni,ugyanabba a magasságba csak ugye más nagyításon..

Persze típusonként lehet eltérés,de hasonlóan fog működni mint ahogy említettem. Ez egy nagyobb nagyítású távcsőnél jókora eltérés lehet,ha folyamatosan változó nagyításon használjuk.Ezért érdemes egy „közép mezőnyt” használni,ahol meg lehet tanulni idővel hogy mikor mennyit hová..

Nagy távolságra nagyon jó a 8-32 vagy 10-40-es nagyítás,viszont a nagy nagyítás nagy eltérés..Sajnos a nagyobb nagyítású jó minőségű 100.000 ft vagy a feletti áron kapható távcsövek sem tudják ezt a hibát korrigálni,bár nagyon szép képük van és nagyon jó minőségűek. Ha szeretnénk egy minőségi távcsövet ami korrigálja egyszerre a parallax hibát és ezt a nagyítási hibát is,akkor olyan távcsövet érdemes vásárolni ami nagyításkor (zoomoláskor) egyszerre nagyítja a szálkeresztet is,mert így ezt a hibát kiküszöböli és mindig ugyanannyi mil-dot kell majd.

Az ilyen távcső viszonylag ritka,nehezen beszerezhető de megéri a fáradtságot.

Ilyen például a FALCON sorozatból a:

4-14x44 , a 4-18x44 , az 5,5x25x50 és az 5,5-25X56 ,aminek szálkeresztje az első képsíkban foglal helyet és nagyításkor egyenes arányban nő vele a szálkereszt mérete is.Nagyon jó távcsövek,nagy távolságú lövészethez pcp fegyverekre ezt ajánlom.Ára olyan 120.000 ft környékén indul,de megéri az árát!!

A másik alternatíva még ha veszünk egy jó távcsövet jó áron,mint például az Akah 10-40x56 ami szép képpel és brutál nagyítással rendelkezik.Ára 80.000 ft körüli összeg,de a nagyítási hibát ez sem kezeli.Ha odafigyelünk és általában egyforma nagyításon használjuk,ami például 25-szörös,akkor ez a távcső is magasan megéri az árát!Ár érték arányaiban a legjobb választás.Nincs sem túl árazva,sem túl reklámozva.

A nagyítási eltérést a többi márka sem kezeli,hiába fizetünk érte akár 150.000ft-ot is ki.Új távcső vásárlásánál érdemes erről tájékozódni,feltéve ha a forgalmazó érti is miről beszélünk,mert manapság senkinek nem az a munkája amihez esetleg ért is.Cool

A másik bevált technika még a gyorstornyos távcsövek,amit klikkes módszernek is hívnak.Itt nem mil-dotot használunk,hanem ha más távolságra lövünk,mindig állítjuk hozzá a távcsövet is.Itt számozva,vagy beosztásokkal vannak jelölve a magasság állító tornyok.

Elvileg azonnal reagálni kell az állításra a toronynak,így ez is egy jó módszer.Itt inkább az a kérdés hogy milyen minőségű a távcső és mennyire pontosan megy oda-vissza ahová éppen tekerjük.Olcsóbb kategóriában is kapható ilyen,de megbízhatóságát hosszú távon kétségesnek tartom,így inkább a drágább kategóriáknál érdemes ezt erőltetni,ha valaki ezt választja.

 

ÉS VÉGEZETÜL AZ IGÉRT PROFI LEÍRÁS:

http://www.fekete-moro.hu/bfta-setup-manual/index-hu.php#1

 

 

 

S.C.  2015Legfrissebb Hírek