GAMO CFR légpuska


Az alsókaros gamo csoda..


MŰSZAKI ADATOK:


-TELJES HOSSZ: 1180 MM

-CSŐ HOSSZ: 440 MM

-SÚLY: 3200 GRAMM

-KALIBER: 4,5 mm-5,5 mm

-GYÁRI ENERGIA: 21 j. 280 M/S 4,5 mm

-LÖVET: 1 LÖVETŰ ALSÓKAROS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA: MANUÁLIS (KÉZI)

-SÜTÉSE: ÚJ TIPUSÚ KÉT ZÓNÁS

-GYÁRI RUGÓ: HOSSZ 280 MM-ÁTMÉRŐ 19,8 MM-HUZAL ÁTMÉRŐ 3,0MM

-ÁRA: KB 70.000 FT.

-Ajánlott lövedékek: JSB EXACT AZ ENERGIÁNAK MEGFELELŐ SÚLYÚ. 

A CFR rugócseréről találtok videót a légfegyver videókban.


BEMUTATÁS:

A Gamo CFR egy fixcsöves alsókaros rugós légfegyver,állítható magasságú pofadékkal!Lényegében a régi nagy sikerű Gamo CFX új, már kissé felturbózott kiadása,ami ma is kapható még.Ezt a típust forgalmazzák még „CFR WHISPER” néven is,ami csak abban különbözik a sima CFR-től hogy a cső végén lévő cső kompenzátor helyett egy hangtompítóval van szerelve.Valamint létezik „IGT” kiadásban is mindkettő,ami annyit jelent hogy gázrugóval szerelt változat.

Az állítható pofadék magasság..

      

 

Fontos dolog,hogy ha 7,5 J-ra gyengített fegyvert használunk,akkor könnyű és lehetőleg puha ólomból készült lövedékkel tegyük,mert ellenkező esetben előfordulhat hogy a magyar szabványú 7,5 J nem fogja kivinni a csőből a lövedéket!Természetesen gyári energiánál pedig inkább nehezebb lövedékkel próbálkozzunk,a megfelelő pontosság és a fegyver terhelése miatt.

A fegyvert kézbe véve nagyon jó biztos fogása van a „tactical” stílusban készült tusnak és a pisztolymarkolatnak köszönhetően.Ezt a fegyvert gyárilag 21 J energiával adják ki.Ugye ez Magyarországon tiltott,így legálisan csak 7,5 J-ra gyengített fegyvert tarthatunk. Ebben a fegyverben gyárilag a gamónál szokásos 25 mm átmérőjű dugattyú és a szokásos 3,0 mm huzalvastagságú rugó van.

   

Az alsókaros felhúzású fixcsöves működésnek köszönhetően a gamo egyik legpontosabb fegyvere,mivel nincs mozgó cső és egyéb alkatrészek amik pontatlanná tennék,így távcsővel is tökéletesen használható akár nagy távolságra is. A lövedék betöltésére szolgáló töltőnyílást manuálisan kézzel kell elfordítani és vissza is,így kicsit macerásabb ugyan a lövöldözés vele,de legalább nincs ami elromoljon,tönkremenjen vagy odacsípje az ujjunkat.

    

 

Itt csak arra kell figyelni hogy ajánlott csak felhúzott állapotban elfordítani a töltőkaput. Alap állapotban a dugattyú és rugó ezt feszítve tartja a helyén és a benne lévő gumi tömítést is a dugattyú házhoz préseli ilyenkor, ami a levegő átömlésnél a tömítésre szolgál.Ez a tömítés a cső felőli oldalon található és nem árt néha 1 csepp olaj neki.

Lényeges még megemlíteni hogy érdemes puha lövedéket használni(JSB)mert a lövedéket ha nem toljuk be rendesen a csőbe betöltéskor és kilógva marad a pereme,akkor ha fordítjuk vissza a töltő kaput az lecsípheti,meggyűrheti a peremét és akkor oda a pontosság..A keményebb anyagú ólomból készült lövedékeket mint pl:gamo master point vagy H&N baracuda csak kisebb kínlódás árán tudtam beletolni a csőbe az ujjammal.

A fegyver sütése egyébként szerintem nem állítható,bár a honlapokon állíthatóként van feltüntetve.

     

Egy csavar ugyan van,de semmit nem csinál..Egyébként nem rossz a sütése,de láttam már jobbat is. Az irányzékok a szokásos fénygyűjtősek,viszont elől van már egy védő műanyag is rajta,hogy ne törjön le egy kis koccanástól.

     

A távcsősínen találunk egy extra magasítást is immár,amin jobban ül a távcső szerelék és jobban is néz ki mint egy sima távcsősín.

    

 

A FEGYVER PONTOSSÁGA:

Mint mindig most is JSB-vel próbáltam ki a fegyvert.A 7,5 J-hoz tökéletesen passzolt az „exact” lövedék a 0,547 gramm súlyával.20 méterre szinte minden lövedék érte egymást,szórásképe 1 cm-en belül volt.A találati pontosságot növelni tudjuk ha a fegyveren található 11  mm-es távcsősínre teszünk egy távcsövet.A Gamo WR széria bármelyikét javasolnám hozzá,ezek a gamó fegyverekhez készített saját távcsövei.

ÖSSZESÍTVE:

A CFR egy jó és pontos fegyver,minimális műanyag alkatrésszel. Egyedül a rugóvezető ami gyenge pontja,mert műanyagból készült..Ilyet egy ügyes esztergályos tud készíteni hozzá fémből ha esetleg tönkremenne és szerintem utána nem lesz vele gond,hosszú éveken át.

Ennél a fegyvernél ugye  gyárilag a csőfar fémből van,ami lényeges szempont. A fegyvert olyanoknak javaslom akik szeretnének egy pontos rugós légfegyvert és akiknek nem erőssége a karbantartás,mivel a műanyag tussal nem lesz sok gondja.

Ha valaki pedig szép fegyvert is szeretne,az meg tudja vásárolni ennek a típusnak a fa tusás változatát ami GAMO CFX ROYAL néven fut.

 

 

S.C.     2014.Legfrissebb Hírek