NIKKO STIRLING PANAMAX TÁVCSŐA Gyártó honlapja:  http://www.nikkostirling.com/

Hol vásároljam:  http://www.z-shops.eu/Celtavcso/Nikko-Stirling-celtavcso

 

 

Ebben a cikkben egy jó távcsövet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani.A megfizethető árkategóriából,de mégis jó minőségben.

 Ez a távcső nem más,mint a Nikko Stirling Panamax,ami csak pár éve van a piacon,de nálunk még nem,vagy csak alig ismerik.. Azért hívnám fel a figyelmeteket most erre a távcső típusra,mert közepes árban,szép képpel,megfelelő nagyítással,mildottal,parallaxos távcsövet ma elég nehéz vásárolni. Ez a távcső mindegyik kritériumnak megfelel.

        

A Nikko Stirling 1956-tól gyárt távcsöveket és egyéb kiegészítőket.A Diamond szériát gondolom nem kell hogy bemutassam,szinte minden sportlövő ismeri. Ezen kívül jó minőségű vadászatra tervezett távcsövek is szerepelnek a kínálatukban,akár 7000 J lövésállósággal.Viszont ez az adat ne tévesszen meg senkit,ez csak azért van hogy demonstrálják milyen erős is az ő távcsövük.Ez ma már bevett szokás minden gyártónál,de elhinni mindent azért nem kell szó szerint.Ezt azért írom,mert rugós légfegyveren még a 20-25 J-t sem biztos hogy bírná,én nem is ajánlom túl erős rugós légpuskára.Bár Magyarországon elvileg nem is nagyon van ilyen erős légpuska..:) Sűrített levegővel hajtott (PCP) légfegyverre,viszont kiváló választás lehet!

A Nikko Stirling szinte mindegyik távcsövéről elmondható,hogy nagyon szép képe van,főleg ha a drágább kategóriából választunk. Nem tudom ki hogy van vele,de nekem az is fontos hogy ne egy szürke homályos képet lássak a távcsövem használatakor,hanem egy gyönyörű éles képet.

Valamikor régen,a cég még Japánban gyártatta az összes távcsövét,de ma már Kínában készítteti a termékei nagy részét. Ettől nem kell megijedni,hisz tudjuk jól:Ami ma már nem Kínában készül,az hamisítvány:)

       

Ha nem tévesek az információim,az egyik nálunk is legjobban elterjedt Gold Crown Airking szériát,kivonják a forgalomból,megszűnik a gyártása..Ez a távcsőtípus hosszú ideig volt a piacon,a rugós légpuskások nagy örömére,mert nagyon jól bírta a rázkódást.

Ebből az olcsóbb szegmensből a jövőre vonatkozóan maradt nekünk a Mount Master széria,ami szintúgy front parallaxos és mil-dotos szálkeresztet találunk benne.Árfekvése ezeknek a termékeknek kiváló,minősége elfogadható.Ahogy szoktam mondani:ár érték arányban jó választás.

       

       

       

Aki viszont nagyobb nagyításon is tiszta,éles képet szeretne látni a távcsövében,annak a Panamax szériát javasolnám.A Panamax távcsövek jellegzetessége, hogy 20%-kal megnövelték a látómezőt.Már nappali fényviszonyok között is rendkívül feltűnő a lencsék fényáteresztő képessége,amit azonnal érzékelünk,ha egy ilyen távcsőbe belenézünk.Rossz látási viszonyok között, szürkületkor vagy éjszaka,ez még nyilvánvalóbbá válik.Persze ennek a vadászok veszik nagyobb hasznát,de a légpuskásoknak sem mindegy hogy mit látnak a lőlapból..

       

       

A Panamax távcsövek súlya viszonylag csekély,tubusa majd minden változatának egy colos,azaz 25,4 mm. Szereléket gyárilag nem kapunk hozzá,erről saját magunknak kell gondoskodnunk a rendelés leadásánál.

Tudtommal minden távcsöve front parallaxos és fél mil-dotos (Half Mil-Dot) szálkereszttel szerelt. Kapható normál vagy IR azaz megvilágítható szálkeresztes változat is belőle. A világítási fokozatok 5 piros és 5 zöld színben állíthatóak.

A megvilágítható szálkereszt, légpuskásoknak nem fontos feltétel,mivel szerintem soha nincs szükség rá. Viszont jó tudni,hogy a világítós modelleket,vékonyabb szálkereszttel szerelik!

Alap esetben teljesen tökéletes a normál szálkereszt,ha hétköznapi céllövészet vagy vadászat a cél. De versenyszerű használat esetén,már jobb lehet a vékony megvilágítható szálkereszt. A half mil-dotos beosztású szálkereszt nekem nagyon szimpatikus,sokkal jobb mint a régi Airking mil-dot, szinte használhatatlan sűrű beosztása volt.

       

       

       


A Panamax széria nagyításban a szokásos 3-9x40 mérettől indul,ami tökéletes választás légpuskára, ha általában 25-35 méternél nem lövünk távolabbra. A képe,mondhatni csodálatos,sokkal szebb mint a konkurencia termékei..Beleértve a Delta Classic képét is.Ára ma cca. 45.000 forintocska.

A közepes méretű távcsövei közül a 4,5-14x50 méretűt emelném ki,amivel már nyugodtan lőhetünk akár 45-50 méterre kis célpontokra,vagy légpuskás vadászat esetében akár 60-70 méterre is jól használható.Ára jelenleg nem világítós változatban 62.900 ft.

Az igazi profiknak a Panamax Long Range szériát javasolnám,amit kifejezetten a hosszú távú lövésekhez fejlesztett a gyártó. Itt a 6-18x50 és a 8-24x50 megvilágítható vagy normál szálkeresztes változatokból választhatunk. A parallax állításnak köszönhetően már 9 métertől éles képet kapunk.Tehát 9 métertől használható mindkét távcső. Ezek a típusok már alkalmasak légfegyverre 80-100 méter környéki lövésekhez is,persze nem a magyarországi 7,5 J-al használva.. Ezen felül javasolják ezeket a típusokat is lőfegyverekre,akár vadászat vagy precíziós lövészetre is.

A Nikko Stirlingek teljes választékát,megfizethető árral ellátva megtaláljátok itt:

http://www.z-shops.eu/Celtavcso/Nikko-Stirling-celtavcso

 

 

 

S.C. 2017.02Legfrissebb Hírek