GAMO HUNTER 1250 légpuska


A ROMBOLÓ


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ: 1230 MM

-CSŐ HOSSZ: 450 MM + A KOMPENZÁTOR

-SÚLY: 4200 GRAMM

-KALIBER: 4,5 ÉS 5,5 MM

-GYÁRI TELJESÍTMÉNYE 36 j. (4,5-ös 380 M/S - 5,5-ös 305 M/S)

-LÖVET: 1 LÖVETŰ CSŐLETÖRŐS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA: MANUÁLIS (KÉZI)

-SÜTÉSE: HAGYOMÁNYOS RÉGI TIPUSÚ (FÉM BILLENTYŰS)

-GYÁRI RUGÓ: HOSSZ 350 MM-ÁTMÉRŐ 22,1 MM-ANYAG 3,5 MM

(Régebben 380 mm hosszú rúgóval is gyártották ezt a típust.)

-ÁRA: KB 120.000-140.000 FT.(Z-shops.eu)

-Ajánlott lövedékek:JSB vagy H@N Baracuda match


BEMUTATÁS:

A hunter 1250 nemcsak a gamo,hanem a forgalomban lévő összes rúgós/dugattyús működésű légfegyver közül is a legnagyobb és legerősebb légfegyverek egyike.

Ez a fegyver nem pontlövészetre,hanem kifejezetten vadászatra készült,ezt bizonyítja a mérete és nem mindennapi ereje is.Ugye ez Magyarországon tiltott,így legálisan csak 7,5 J-ra gyengített fegyvert tarthatunk.

      

A fegyver gyári ereje ezt jóval túllépi,ami már alkalmas szinte minden apróvad elejtésére,sőt a videómegosztókon még vaddisznót is lőnek vele:) Mivel vadászfegyvernek készült,(Nem field-targetre)így az elsütő szerkezete kissé "nyúlós",de ha a sütés állító csavart befelé tekerjük a nyúlóssága rövidül.

Egy ügyes fegyvermester némi sorjázás,átkenés és állítás után egész használhatóvá teheti,de átlag felhasználónak a gyári állapotban is megfelel!Ne feledjük hogy az elsütő szerkezetnek egy brutális méretű rugót kell megakasztani,nem egy slavia rugót..Szemléltetés képen a képeken látható a Hunter 1250 és egy Slavia gyári rugója is egymás mellé téve!

      

                                                

A fegyverben (elvileg) gyárilag van egy dugattyú súly is.Ennek szerepe lényegében, hogy a rugót hosszabbítja meg,ezáltal növelve a dugattyú súlyát is és a kihozható energiát is.A hunter dugattyú súly nélkül 32 J(gyári rugóval) a súlyt beletéve vagy benne hagyva pedig még plusz 3-4 J.

Én mégsem ajánlom a dugattyú súlyt,mert ezáltal a fegyver nagyobbat fog rúgni,ami befolyásolja majd a pontosságot.Továbbá a rugó is nagyobb terhelést kap,mivel jobban össze lesz nyomva,préselve minden felhúzáskor és így hamarabb tönkre megy majd.

A fegyver minden egyes alkatrésze fém,sehol semmi műanyag!Minden robusztus méretű és megfelelő keménységű fémből van.Nem szakadnak a csavarok és a menetek sem mint némely más gyártónál.Acél irányzékok,acél csőkompenzátor,acél elsütő szerkezet.

A bükkfa tus szépen megmunkált,a ventillált agytalp jól elnyeli a rúgást,amit egy ekkora rugós fegyver tud produkálni.

Minőségre a Gamo valahol a közép mezőnyben helyezkedik el.Van tőle rosszabb és jobb minőségű légpuska is.Mindenesetre van rá garancia és az esetleges probléma esetén vissza kell küldeni a forgalmazónak.

 

A FEGYVER PONTOSSÁGA:

Minden ekkora erejű és ekkora rúgású dugattyús légfegyverre jellemző ez gyártótól függetlenül,hogy az előre csapódó dugattyú kissé "megrázza" kezünkben a fegyvert. E miatt kezdőknek nehezebb vele pontosan lőni,de NEM lehetetlen!Némi gyakorlás és A FEGYVER EREJÉHEZ VALÓ SÚLYÚ ÉS MINŐSÉGŰ LÖVEDÉKKEL gyakorlatilag bármikor lőhető vele egy normális szóráskép.

Teszteltem egy 7,5 J-s rugóval szerelt 4,5-öst ami JSB exact 0.547 grammos lövedékkel 20 méterre szinte lyukat lyukba lőtt.

Lőtéri körülmények között a Másik teszt alanyom egy gyári rugós volt,aminek már a felhúzása is brutál volt,nem még a rúgása:) Hozzá való JSB exact heavy 0,67 és monster 0,87 grammos lövedékkel próbálkoztam. 20-30 lövés után 30 méterre szinte minden lövés egy 3-4 cm-es körön belül volt,miután megszoktam a fegyver rúgását.Az 50méteres teszten is 6-8 cm-en belül maradt minden lövés!(távcső nélkül!)Ugyanezt a gamo saját lövedékeivel nem tudtam megismételni,mert  nem mindegy hogy milyen lövedéket teszünk a fegyverbe!

A 4,5-ös hunterbe ha az átlagos könnyű 0,51 gramm vagy esetleg még könnyebb lövedéket teszünk,a sebessége felmehet akár 400 m/s felé is,de a pontossága egyenlő lesz a nullával.

Ilyenkor a szinte terhelés nélkül előre csapódó dugattyú is károsodhat ha huzamos ideig így használjuk.

A találati pontosságot növelni tudjuk ha a fegyveren található 11 mm-es távcsősínre teszünk távcsövet,de hosszú távon ekkora rúgást nem nagyon létezik olyan távcső ami elviseli.A Gamo WR széria az egyik legerősebb távcső ami kifejezetten rugós légfegyverre készült,ezzel lehet próbálkozni.Amerikában a HUNTER EXTRÉMET,ami a Hunter 1250 kicsit átdolgozott kiadása,szintén a GAMO WR távcső szériával forgalmazzák.(Garancia erre a távcsőre is csak 15 J-ig van)

KARBANTARTÁS:

A fegyver belső részeit,a mozgó és csukló részeket néhol át kell kenegetni,mert gyárilag túl szárazon,szinte kenőanyag nélkül érkezik.Csak minimális kenőanyagra van szükség.A rugóra csak lehelet vékony réteg,valamint a rugóvezetőre is ugyanennyi elég.

Én teflonos zsírt használok általában ilyen célokra.Olajozni nem szabad!Ha mégis olaj vagy túl sok zsír kerülne bele,az pár lövés után a dugattyú házba kerül,ahol öngyulladást okoz a súrlódástól.Ilyenkor erős hangrobbanás hallható és lövéskor dízelezni fog a fegyverünk.

Ami ugye nem nagy baj,de az esetek 99 %-ban ilyenkor megég a dugattyú tömítés,amitől meg is keményedik és pár száz lövés után nem fog zárni már rendesen.

Ha szétszedtük fegyverünket,még érdemes esetleg 1-1 db alátétet esztergáltatni a rugó mindkét végébe.Ez azért kell,mert a brutál méretű rugó erősen oda van préselve a dugattyúház két végébe.

Lövéskor csak nehezen tud körbe-körbe forogni,mivel nincs semmi mozgó alkatrész ami ezt megkönnyítené.A két alátét csapágyként szolgálna,amin el tudna forogni.Így nem jelentkeznének olyan hamar a szokásos problémák,mint a rugó törés.

Arra kell csak figyelni hogy legalább 2 mm vastagságúak legyenek az alátétek és valamilyen kemény acélból készüljenek.Valamint könnyen forogjanak körbe-körbe,másképpen nincs értelme.Viszont ezzel a pici javítással sokkal tovább bírja majd a rugónk és egyenletesebb sebességre is számíthatunk.

       

 

A FÉM CSŐFAR ÉS FÉM ELSÜTŐ BILLENTYŰ.

       

 

 


ÖSSZESÍTVE:

A hunter 1250 egy robosztus méretű, rendkívűl erős légfegyver. Fontos hogy mivel Nálunk 7,5J a megengedett energia,mindenképpen nézessük át a fegyverünket hozzáértő szakemberrel ha esetleg használt példányt vásárolnánk.

Az energia kalibráláskor az esetleges gyári rugót és dugattyú súlyt érdemes kivenni és rövidebb rugóval helyettesíteni ha esetleg dugattyú fúrt gyengítésű példányt vásárolnánk.Bár tudtommal a dugattyú fúrás ma már nem divat,mert egy rövidebb rugó beszerelése sokkal humánusabb megoldás és nem tesszük vele tönkre a fegyvert sem.

Ha ezt a pár apró átalakítást elvégezzük,egy egészen pontos és jól használható légfegyvert kapunk majd.De ne feledjük hogy ez nem egy gyerekméretű légfegyver,így csak felnőtteknek javaslom!

      

 

      

 

 

 

S.C.    2014.02.Legfrissebb Hírek