BSA ULTRA SE LÉGPUSKA 2018MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ 810 MM

-CSŐ HOSSZ: 310 MM +50 MM A CSŐKOMPENZÁTOR

-SÚLY: 2600 GRAMM

-KALIBER: 4,5mm-5,5mm és 6,35mm.

-GYÁRI ENERGIA: 16 J

-LÖVET:10 LÖVETŰ FORGÓTÁRAS PCP FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:MANUÁLIS (KÉZI)

-SÜTÉSE: KÉT ZÓNÁS,ÁLLÍTHATÓ HOSSZ ÉS ERŐ.

-REGULÁTOR: VAN!

-Fegyvertus: Bükkfa vagy műanyag tussal is elérhető

-Fegyvercső:"Bsa Guns Uk LTD England"

-ÁRA:KB 850-900 euró.

-Ajánlott lövedékek :JSB, AZ ENERGIÁNAK MEGFELELŐ SÚLYBAN!

-A GYÁRTÓ HONLAPJA: http://bsaguns.co.uk

 

 

Valamikor réges régen,volt egy nagy sikerű,nagyon kedvelt és bitang jó Bsa Ultra. Most pedig 2018-ban,a kezemben tartom a legújabb kiadású, Bsa Ultra SE névre hallgató és teljesen megújult Pcp légpuskát!

A régi Bsa Ultra, szerkezetileg szinte teljesen azonos volt egy másik közkedvelt típusú Bsa légpuskával,ami a Bsa Lonestar volt anno... Mindkettőre jellemző volt,hogy sem nyomásmérő órával, sem forgótárral,sem reduktorral nem rendelkeztek,mégis egy nagyon jó működésű és kedvelt fegyvernek mondhattam őket,nem mellesleg rendkívül kedvező árban.

       

A mai Bsa Ultra SE, már nyomásmérő órával,10 lövetű forgótárral és gyári reduktorral készül,ami miatt egy igencsak figyelemfelkeltő fegyvernek mondanám!

Amit még tudni érdemes róla,hogy sok alkatrésze teljesen megegyezik az általam is nagyon kedvelt Bsa R10 légpuskával.Ilyen az elsütő szerkezet,az automata forgótár,valamint a kalapács rendszer is. Szerencsére a reduktor nem az R10-ből származik.

A fegyver kapható ma szimmetrikus kialakítású bükkfa és több színben választható műanyag tussal is. Kaliberét tekintve 4,5-5,5 és 6,35 kapható.

      

 Méreteit tekintve az Ultra,majdcsak megegyezik a "Bullpup" stílusú fegyverekkel,mert teljes hossza csak 810 mm,súlya csak 2600 gramm. Amolyan univerzális,rendkívül kompakt fegyvernek mondanám,ami tökéletesen alkalmassá teszi hobbi,vadász vagy akár amatőr szintű verseny célokra is.

Bár a vadászattal csínján kell bánni,(már ahol nem tilos)ugyanis az Ultra gyári teljesítménye maximum 16J-ra van korlátozva,a reduktor beszabályozásával,mert így optimális a gyártó szerint.

Erre a korlátra azért van szükség,hogy a viszonylag kis űrtartalmú légtartállyal ne csak 10 lövést tudjunk leadni. A gyártó szerint 16J energián, cca. 40-50 lövés adható le,közel azonos sebességgel,a beépített regulátornak köszönhetően. Persze ez nem jelenti azt, hogy az Ultra csak 16J-ra képes,mert csupán a reduktor nyomás állítása szükséges ahhoz,hogy elérhető legyen az akár 30-40J energia. Ezt azért gondolom,mert ugyanazzal az erős ütőmű rugóval és kalapács rendszerrel szerelik az Ultrát,mint a jóval erősebb testvéreit az R10 és a Buccaneer-t.

A fegyvert kézbe fogva,nagyon jó fogása van a bükkfából készült,kiváló kidolgozású,szép vonalakkal megáldott tusnak. Mondhatni, különlegesen jó érzés célozni és lőni is,ezzel a kis mokány fegyverrel.

Természetesen hangcsökkentőt javasolt használni hozzá,amit a 310 mm hosszúságú 1/2 colos unf menettel ellátott fegyvercső végére tudunk csatlakoztatni. A gyári menetes Weihrauch hangcsökkentő, tökéletes választás erre a célra.A fegyver teljes hossza így is csak 930 mm lesz!

Akár a Magyar törvényeknek megfelelő 7,5J vagy akár a gyári 16J energián próbáljuk,mindkét esetben szinte csak egy halk kattanás hagyja el a fegyvert,ha hangtompit is használuk.

       

A fegyver elsütő szerkezete 99%-ban azonos a többi prémium kategóriás Bsa légpuska szerkezetével.Ugyanezeket az alkatrészeket találjuk az R10 és a Gold Starban is.A minimális különbség csak az elsütő billentyűben rejlik.

Természetesen ez az elsütő szerkezet állítható,mind a sütés hossza és a sütés finomsága is. Megjegyzem:Fémből készült minden alkatrész!

A véletlen elsütés elleni biztosítása, a fegyvernek itt is manuálisan történik,mint ahogy a legtöbb Bsa légpuskánál. Magyarul,ha kézzel átkapcsoljuk biztosít,ha nem kapcsoljuk át akkor nem.

       

       

       

A 10 lövetű automata forgótárat, egy manuálisan működő rögzítő rúd tartja a helyén,amit nekünk kell működtetni,ha ki szeretnénk venni a tárat a fegyverből. Ugyanezt a megoldást alkalmazták az R10 és a Gold Starnál is.

       

Az ütőmű rugóhoz, a Bsa-nál megszokott módon férünk hozzá.Ehhez egy menetes rögzítésű kupakot kell csak eltávolítani. Természetesen ugyanazt a rugót találjuk ebben a fegyverben is,mint a többi Bsa légpuskában,beleértve a Buccaneer-t is.

A rugó ereje állítható.A rögzítő csavar befelé tekerésével erősödni fog a fegyverünk,kifelé tekerve pedig gyengülni. A fegyver két különböző méretű ütőmű rugóval kerülhet forgalomba.Egyik az eredeti 16J-s ,másik a magyar szabványú 7,5J-s.

       

       

Az Ultrában található reduktor,szerintem 100%-ban azonos a jóval drágább, Bsa Gold Star-ban található reduktorral. Mindkettő gyári energiája 16J-ra van kalibrálva.

Ez ugye, mint már említettem is szabályozható,lentebb vagy fentebb is,de én azért nem szereltem darabokba a fegyvert,hogy ezt bemutassam nektek.(sorry)

Ami lényeges még ebben a reduktorban,hogy egy nagyon bevált,egyszerű működésű reduktorról van szó,ami nem ugyanaz, az agyonbonyolított,nehéz szerelhetőségű reduktor, amit az R10-ben találunk.

A fegyver tartálya,természetesen gyorstöltős,aminek töltőcsonkját megtaláljuk a a fegyver gyári csomagolásában. A tartályon,a tusba beépítve kapott helyett,a gyári mérőóra. Természetesen a sátorvas is fémből készül!

       

       

       

A próbát most is sebesség méréssel kezdtem.Kisebb-nagyobb energián is tökéletesen vizsgázott a reduktor,ingadozása +- 1-2 m/s-on belül volt!

A 20 méterre kihelyezett lőlapomra túl sok lövést nem adtam le,mivel már pár lövésből is látható volt a fegyver pontossága. Még a 7J-ra állított, 5,5-ös kaliberű fegyver is azt lőtte,amit elvártam tőle. Szórása (szórásom) 10 mm-en belül volt,magasság ingadozása pedig egyenlő volt a nullával.

       

Jómagam szeretem az Angol fegyvereket,ezért ez a kis Bsa Ultra is nagyon megtetszett!A képek ugyan nem adják vissza,de a fegyvertus vonalai és kidolgozása nagyon rendben van.Nálam ha egy fegyver szép,az már félsiker.Az Ultra pedig nem csak szép,hanem jó is,tehát nyugodt szívvel merem ajánlani mindenkinek!

A sokkal olcsóbb, belépő szintű Bsa Buccaneer-hez képest, a Bsa Ultra fényévekkel jobb fegyver,de persze a vételára is jóval magasabb! Még itt a végén esetleg annyit megjegyeznék,hogy a gyári 16J-hoz, inkább a 4,5-ös kaliber ami optimális,ezért ha van lehetőség választásra,célba lőni és hobbi célokra inkább a 4,5-ös kalibert javaslom.


 S.C. 2018.02Legfrissebb Hírek