MKH kártya és a légfegyverre vonatkozó alap szabályokAz alap rendelkezések:

Lehet hogy elsőre nevetni fognak páran,de ma 2015-ben még most is van olyan légpuskás,aki nem ismeri az alap jogszabályokat.Csodálkozva tekintenek rám,amikor emlegetem a már sokat hallott 7,5 J-t és az MKH kártyát..

Ma Magyarországon szigorú szabályzatnak kell megfelelnünk ha fegyvert vagy légfegyvert szeretnénk tartani.Itt most csak a légfegyver tartásra való alap dolgokról ejtenék pár szót..


Az MKH kártya és a 7,5 J

Ma Magyarországon az a fegyver minősül légpuskának,aminek csőtorkolati energiája nem haladja meg a 7,5 J értéket.

Ez 4,5 mm fegyver esetén 175 m/s

és 5,5 mm fegyver esetén 125 m/s.

Persze ez függ a lövedék súlyától is,ezért ezek az adatok tájékoztató jellegűek.

A 7,5 J alatti légpuskák engedély mentesen,szabadon vásárolhatóak a 18. életévüket betöltött személyeknek.Semmilyen engedély vagy bejelentési kötelezettség nem kell hozzá.

Ha légpuskánk 7,5 J feletti energiával rendelkezik,abban az esetben már nem légfegyver hanem lőfegyver kategóriába esik és engedély szükséges hozzá!

Ha mégis ilyen légfegyvert tartunk,nincs semmi gond,de ha lebukunk vele a törvény szigorúan bünteti!Akár letöltendő szabadságvesztést is kiszabhatnak érte!

Elméletileg ma Magyarországon minden fegyverhez kötelező lenne az MKH kártya,ami igazolja hogy fegyverünk milyen jellegű fegyver és légfegyver esetén az energiát is.Akár gázpisztoly vagy festéklövő pisztolyról van szó,a kártya kötelező ha boltból új fegyvert vásárolunk.

A kártya így néz ki és minden fontos adatot tartalmaz:

Természetesen a magán jellegű dolgokat satíroztam,mint gyártási szám,stb..

Légfegyverünk esetén ez a kártya igazolja hogy 7,5 J alatti a fegyverünk,ami jól jön ha egy közúti igazoltatás során a rendőrbácsi benéz a csomagtartóba.

Viszont a Magyar mentalitást ismerve nem kell azt gondolni,hogy ha megvan a kártya,akkor átléphetjük a megengedett értéket és kedvünkre alakíthatjuk majd az energiát..

Sajnos maga az MKH kártya sem ad teljes biztonságot ebben az esetben.Akár egy közúti igazoltatáskor vagy ha seggbe lőttük a szomszéd macskáját és feljelent minket,mindkét esetben elvihetik a fegyvert bevizsgálni és ha kiderül hogy több mint 7,5 J akkor gondban leszünk.

Ha légpuskánknak nincs (és nem is volt soha) MKH kártyája akkor csak a lőfegyver engedély nélküli tartása miatt kell majd felelnünk.

Ha légpuskánknak van 7,5 J alatti MKH kártyája és kiderül hogy valójában jóval több,akkor a lőfegyverré való átalakítás miatt is felelnünk kell majd!

Ha netán a fegyvert két fácánhulla kíséretében találják meg a csomagtartóban,akkor az orvvadászatot is ránk fogják verni.

Tehát ahogy szokták mondani hogy "a medve nem játék" így a 7,5 J feletti légfegyver sem..

Ha ezek után valaki úgy dönt hogy szeretné hivatalossá tenni a fegyverét,akkor 1031 Budapest,Gyöngysor utca 6 szám alatt tudja a fegyverét bevizsgáltatni.

Fontos hogy véletlenül se állítsuk határ értékre a fegyvert,mert a műszerek között mérési különbség valamint a lövedék súly miatti különbségek miatt lehet hogy pont 7,5 J felett lesz az energia amikor mérik.A kártyát ugyan így is kiadják,de lőfegyver fog szerepelni rajta..

A fegyvert vizsgálatát gyorsan és korrekten kezelik.A vizsgálat megvárható,ami kb 1 óra.Ára légfegyver esetén kb. 5400 ft körüli összeg.

A cég honlapja ezen a linken érhető el:

http://www.pklv.hu/oldal.php?M=0&O=elerhetoseg

 

 

Mire és hol használhatok egy légpuskát?

Nem untatnálak benneteket paragrafusokkal így csak az érthető lényeget írom:

A kizárólag 7,5 J vagy az alatti csőtorkolati energiájú légfegyvert lőtéren(pince vagy szobalőtéren is)céllövöldében vagy bekerített magán területen szabad használni.A használat kizárólag sportlövészet vagy céllövészetre korlátozódik.

Tehát állatokra nem lőhetünk!És fontos hogy a lövedék nem hagyhatja el a bekerített telkünk határát,tehát nem mehet át a szomszédba.

 

A külföldi fegyverturizmus:

Elég régóta divat a szomszédos országokba kiugrani egy új légpuskáért,a pár ezer forintos különbség reményében.Ma Szlovákiába járnak sokan,ami magában nem volna bűn,hiszen az Unión belül nem bűncselekmény ha behozunk egy légpuskát.

Itt a gond csak azzal van,hogy nálunk fele annyi a megengedett energia mint a Szlovákoknál.Sokan még örülnek is neki hogy nincs gyengítve a fegyver és milyen jó erős lesz..

A gond a határ Magyarországi oldalán kezdődik,amikor a Mária Valéria híd Magyar oldalán igazoltatás van.A magyar rendőrök is tudják hogy érdemes néha megállítani a Magyar rendszámos autókat és akkor pácban leszünk..

Az utóbbi időben nem egy ember ellen indult eljárás amikor a vizsgálatra lefoglalt légpuska nem 7,5 J hanem erősebb volt..

Ezen kívül még említeném a garanciális problémákat is.Ha külföldről vásárolunk,ilyen esetben vagy visszavisszük a vásárolt terméket ahol vettük vagy saját költségen visszaküldjük.Ez akár 6-10.000 ft plusz költség is lehet,tehát érdemes számolgatni hogy megéri e.Ha internetről rendelünk valamit,ezekre érdemes rákérdezni az eladótól mert sokan panaszkodtak már hasonló dolgok miatt..


Internetes vásárlásnál nagyon korrekt módon áll a dolgokhoz a 

z-shops.eu mert garanciális probléma esetén ők állják a szállítási költségeket és visszavásárlási garanciát is adnak!

S.C.    2015.Legfrissebb Hírek