FEINWERKBAU SPORT LÉGPUSKAMŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ:1139 MM

-CSŐ HOSSZ: 465 MM

-SÚLY:3750 GRAMM

-GYÁRI ENERGIA: 18 J vagy 7,5 J(Gyárilag két változatban készül)

-KALIBER :4,5 mm

-LÖVET: 1 LÖVETŰ, CSŐLETÖRŐS,RUGÓS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:AUTOMATA

-ÁRA:KB 200.000FT (z-shops.eu)

-SÜTÉSE: SA. ELŐHÚZÁSOS,ÁLLÍTHATÓ.

-ELSÜTŐ BILLENTYŰ ELLENÁLLÁSA:500 Gramm

-Tusa:Bükkfa,ami kétoldalas.(szimmetrikus kialakítású)

-Ajánlott lövedék :JSB

-Gyári 7,5 J rugó méret:

-Hossz:275 mm

-Átmérő:23,0 mm

-Anyagvastagság:3,0 mm

-Menetszám:33

-Dugattyú tömítés átmérő:30,0 mm

A gyártó honlapja: https://www.feinwerkbau.de/willkommen


 

A Feinwerkbau története:

Az 1951-ben Oberndorfban alapított Feinwerkbau Westinger & Altenburger KG eleinte csak precíziós műszereket gyártott. 1956 után a német sportlövész szövetség újraalakulása kapcsán elkészítették az első oldalkaros hátrarúgásmentes versenylégpuskát, mely a 60-as években megdöntött minden addigi rekordot! A FWB fegyverekkel szokatlanul nagy teljesítménynövekedést értek el a sportlövészetben. Ekkor csökkentették a célkörök szabványos méretét. Ennek az áttörésnek köszönhetően a gyár fejlődése fellendült. Jelentős hangsúlyt fektettek a nagy precizitású sportfegyverek továbbfejlesztésére. Ennek köszönhetően a rúgós fegyverek után kifejlesztették a CO2-es, és az elősűrítős azaz pneumatikus fegyvereket, majd később a sűrített levegős fegyvereket is. 1990-től a kiskaliberű sportfegyverek gyártása kezdődött meg, majd 2002-ben a feketelőporos pisztolyoké is. Mára már három generáció fegyvergyártói tudása, illetve a világ sportlövő élsportolóinak tapasztalatai tükröződnek a sportfegyvereikben. A kb. 130 dolgozót foglalkoztató gyárat,a mai napig az alapítók sarjai vezetik.A kiváló minőségű fegyvereket kizárólag Oberndorfban gyártják,amit a Made in Germany felírat jelez minden termékükön.

A Feinwerkbau sport, egy hagyományos működésű rugós/dugattyús csőletörős légfegyver.Ha megnézzük a gyár jelenleg gyártásban található termékpalettáját,akkor látjuk hogy az FWB Sport talán az egyetlen ilyen fegyver,mivel a cég inkább a prémium minőségű Pca és főleg Pcp,azaz sűrített levegővel működő légfegyverek gyártását helyezi előtérbe.

Az FWB Sport,a legolcsóbb fegyvere is egyben a cégnek a maga 200.000 ft-os fogyasztói árával,mivel a komolyabb, versenyre is alkalmas Pcp fegyverei elérik vagy meghaladják a 2000-2500 eurót is.

Cikkem hősét,nem gondolnám hogy kifejezetten verseny célokra tervezte a gyártó,de más kérdés hogy ennek a legendás fegyvernek a minősége, akár lehetővé teszi az amatőr szintű verseny célú használatát is.A gyártó célja valószínűleg az volt ezzel a fegyverrel,hogy az átlag embereknek,átlagos felhasználásra szerettek volna egy rendkívül jó minőségű,pontos légpuskát gyártani,ezzel is tovább öregbítve a cég már legendás hírnevét...

        

        

        

A FWB Sport egy tojásszivaccsal bélelt,műanyag fegyverkofferben érkezik,nem a szokásos papír dobozos csomagolásban.Ez nekünk csak jó,mivel így nem kell külön fegyvertáskát vadásznunk hozzá.A koffer mérete megfelelő lesz akkor is,ha fegyverünkre távcső kerül a későbbiekben.

        

A fegyvertus bükkfából készül,de szépsége olyan,mintha diófából készítették volna.Igényes munka!A tus kialakítása szimmetrikus,így jobb és balkezes használatra is egyaránt alkalmas.

Ami így elsőre feltűnt,hogy eléggé el van vékonyítva a tus,kicsit olyan érzésem van,mintha spóroltak volna a fával.Ez érződik a fegyver súlyán is,mivel csak 3750 gramm,amit még ettől is könnyebbnek éreztem,amikor kézbe fogtam.Egy Weihrauch HW 80-hoz képest,jóval könnyebbnek érzékeltem,pedig elvileg csak 250 gramm a különbség.

        

        

        

Az FWB Sport gyárilag kétféle energiával készül.Egyik a nálunk is engedélyezett 7,5 J,a másik az engedély köteles 18 J.Az energiát a rugó méretével szabályozzák.

Az FWB minden egyes alkatrésze fém,műanyagot nem találunk benne,kivéve a dugattyú tömítése.A fém részek barnításán nem találtam kivetni valót,de meg kell mondjam,láttam már szebb felületű barnítást is ennél.

Az irányzékok szintén fémből készülnek.Cserélhető ringeket nem kapunk hozzá,de a hátsó irányzéknak van egy specialitása.A lemezből készült nézőkén 4 különböző szélességű bevágást találunk,így azt körbe-körbe forgatva választhatunk,nekünk melyik a szimpatikusabb.

        

        

A fegyvert ha elkezdem "boncolgatni",mindenhol nagyon precíz illesztéseket találok.Látszik hogy nem egy olcsó vacakot tartok a kezemben és az FWB egy prémium légpuska.Sorját,ferde illesztést,vagy hasonló hibákat véletlenül sem találtam.A felépítményt a tushoz, rugós + normál alátétes rögzítéssel szerelik össze,amit csak azért említettem,mert nem minden gyártó jár el ilyen precízen.

        

        

        

A fegyver szerkezete,mondhatni nagyon egyszerű,semmi bonyolítás.Az elsütő szerkezetet egy darab csap és egy csavartuskó rögzíti,ami egyben a fegyvertus rögzítésére is szolgál.

Az elsütő billentyű alumíniumból,a rugóvezető acélból készül.A tökéletes beállítású,nagyon finoman működő,számomra még ismeretlen elsütő szerkezetet sem bonyolították túl.Összesen egy darab állító csavart találunk rajta,nem úgy mint a versenyre készített fegyvereknél,ahol kettő,esetleg három csavart is találhatunk.Hozzáteszem,hobbi szintű felhasználásnál nem is kell ezen a fegyveren semmihez hozzányúlni és állítgatni sem kell semmit,mert annyira jól van hangolva gyárilag.

Az FWB Sport sütése gyárilag 500 grammra van állítva.Csak összehasonlításként jelzem,hogy a Weihrauch Rekord Match elsütő billentyű húzóereje 1000 gramm.Tehát pont kétszer finomabb a FWB sütése a HW-nál...A fegyver rendelkezik véletlen elsütés elleni automata biztosítással,ami egybe van szerelve az elsütő szerkezettel.Szerelgetés közben semmi nem esik szét.

        

        

A dugattyú kiszerelése után kissé csalódott voltam.Itt is a legegyszerűbb megoldást részesítették előnyben,ami nem biztos hogy a legjobb is.A teljesen hagyományos vonalat követték a dugattyú tervezésénél ,ami egy ilyen legendás fegyvernél nekem csalódás.Amit elvártam volna,az egy gyönyörű felületű,esetleg polírozott dugattyú, csúszógyűrűkkel és valamilyen profi dugattyú tömítéssel . (Erre legjobb példának az Air Arms TX 200-ban található dugattyút tudom említeni.)Viszont amit itt találtam,az egy finoman fogalmazva nem túl jó illesztésű dugattyú tömítés,egy egyszerű,de masszív dugattyúval.Én ennyi pénzért,kicsit többet vártam volna,de lehet én vagyok maximalista..

        

Ami még említést érdemel ennél a fegyvernél,az a csuklótőke csapágyazása.A csőletörős fegyvereknél ez egy nagyon lényeges dolog,mert a rossz kivitelezés,tervezés, jelentősen rövidítheti a fegyver várható élettartamát és a pontosságra,valamint a működésre is befolyással lehet.

A legtöbb olcsóbb fegyvereket gyártó cég,erre nem fordít kellő figyelmet,és egészen egyszerűen a két villa közé szorosan illesztett csuklótőkével,el is van rendezve a dolog részükről.Abban az esetben borítékolható a túl szoros működés egy új fegyvernél,majd a későbbiekben a kenőanyag hiányából adódóan a csőfar oldalirányú kotyogása és a fém részek összerágása is várható.Tehát hosszú távon,ez semmiképpen nem egy profi megoldás,pedig sok ilyen légfegyver van ma a piacon!

A Feinwerkbau ezt a problémát,kitűnően megoldotta.A csuklótőke mindkét oldalára egy-egy kúpos "csúszócsapágy" került,némi kenőanyaggal.Lényegében egy nagyon egyszerű alkatrészről beszélünk,de így nem a villa vagy a csuklótőke kopik a mozgás következtében,mert a csapágyként szolgáló fém alátéteken mozog le és fel a fegyvercső.

A két csapágy mérete nem egyforma.Ezzel azt szerette volna elkerülni a gyártó,hogy a már oldalanként bekopott,beállt, csapágyakat ne lehessen összekeverni,szerelgetés közben.

Természetesen a csuklótőke csavar segítségével profin beállítható, hogy semmilyen oldalirányú kotyogás ne legyen.A csapágyaknak köszönhetően, pedig nagyon "olajozott" a működés.

        

        

        

A próbán,csak nyílt irányzékkal lőttem.Ami meglepett,hogy a fegyver irányzékai gyárilag tökéletesen be voltak állítva.Hozzá sem kellett nyúlnom és 10 méterre szinte minden lövés érte egymást.A fegyver szórásképe és az én lő tudásom, erre a távra 7-8 mm-en belül volt.

A 20 méterre kihelyezett cél már nagyobb kihívást jelentett,de csak nekem.Szinte el sem láttam odáig távcső nélkül ,de így is cca. 20-25 mm körüli szórást lőttem!A nagyon finom működésű elsütő szerkezet és a Jsb Exact lövedékkel,nem is volt olyan nehéz feladat,csak egy jó fegyver kellett hozzá.Természetesen távcsővel,ennél sokkal jobb eredményt is lőhettem volna.

                                         

Meggyőződésem hogy nagyon jó kis puska az FWB sport,de a tesztre kapott fegyvernek volt némi rugóhangja minden elsütés után.Ez a fegyver a gyári 7,5J-s rugóval volt szerelve,ami egy viszonylag nagy átmérőjű rugó,vékony huzal vastagsággal.Nem értem minek kell bele 23,0 mm átmérőjű rugó,mert az ekkora méret, inkább a jóval erősebb, vadászfegyver kategóriára jellemző.

Ha az FWB gyári,gyengítés nélküli 18 J energiáját veszem figyelembe,még akkor is felesleges ez a rugó átmérő.Ez a fegyver ugyan nem kifejezetten vadászatra készült,de szerintem akár a gyári 18 J energiától is több lenne kihozható belőle,ha a rugó méreteit figyelembe veszem.

Összesítve azt gondolom,hogy nem rossz légfegyver az FWB Sport,de ha a fogyasztói árát is nézem,akkor azt gondolom,hogy nem lesz magyaroszágon túl sok embernek ilyen légpuskája..Kicsit olyan érzésem van most,hogy ennél a fegyvernél nem a minőséget,hanem inkább a márkát kell megfizetnünk,ha ezt a típust választjuk...S.C. 2017.03.Legfrissebb Hírek