GAMO HUNTER IGT légpuska


A Gamo Hunter IGT gázrúgós légfegyver bemutatása


MŰSZAKI ADATOK:


-Teljes hossz: 1120 mm.

-Cső hossza : 450 mm.

-Súly: 2,6 kg.

-Kaliber: 4,5/5,5 mm.

-Gyári Teljesítménye: 305 m/s ami 23 J.Nálunk ugye ez 175 m/s 

-Lövet: 1 lövetű.

-Biztosítása: Manuális

-Sütése: 2 zónás,új típusú!

-Ára:Kb. 75.000ft

Magában csak a gázrugó is rendelhető a z-shops.eu weboldalon,ahol 19.990 ft az ára.

A GAMO 2011-ben úgy gondolta,ideje újítani és kiadta a HUNTER DX néven futó új fegyverét,ami lényegében a régi HUNTER 440 „ráncfelvarrt” kiadása.Itt már nem csak a külső,hanem a belső szerkezet is megújult,ami valljuk be ráfért..

Alapvetően megváltoztatták az elsütő szerkezetet,ami a régi fegyver egyik legrosszabb része volt..Valamint sajnos kapott egy kis plusz műanyagot is,ami  nem a legjobb dolog,mivel a csőfar tömb és az elsütő billentyű egy része is abból készült már.

Viszont jó hír hogy ez egy egészen jó minőségű műanyag,ami normális használat mellett,azért hosszú éveken át fog jól működni.

2011 végén a válság miatti nem túl virágzó eladási statisztikák arra sarkallták a Gamo mérnökeit,hogy tovább munkálkodjanak és megalkották az első IGT ,azaz gázrugó elvén működő fegyvereiket.

Az alap a 440DX volt,ami ma is kapható és szinte teljesen úgy néz ki mint a HUNTER IGT,csak épp a gázrugó helyett a szokásos spirál rugó van benne és hiányzik az IGT felírat..Ezután még jó pár fegyverébe került be a gázrugó,de ez már egy másik történet..

     

 

AZ "IGT" GÁZRUGÓS RENDSZER:

 Mi is az a gázrugó?  A gázrugó egy nagy nyomású nitrogénnel töltött fém henger,amit a henger végén kiálló rúdhoz rögzített dugattyú,két részre oszt.Ezen kívül még tartalmaz egy olajozó kamrát,ami a rudazat kenésére szolgál.

Ezzel szinte teljesen gondozás mentessé tették és az élettartama is gyakorlatilag több 10.000 lövést kibírhat,meghibásodás nélkül,még a hagyományos rugós fegyverek rugói általában 1200-1500 lövés után elfáradnak vagy eltörnek,kivéve ha nem az energiára van kihegyezve a rugó a fegyverben.

A 2011 után gyártott gamo légpuskák gázrugói csere szavatosak a hagyományos rugóikkal és fordítva is.Tehát némi átalakítással, tehetünk gázrugót a rugós fegyvereibe és fordítva is.De ez típusonként méreteiben eltérő!

A gáz nem minden esetben gáz,lehet akár sima levegő is,mint pl a Weihrauch HW90 esetében.Az elv ugyanaz.A lényeg az összenyomhatóság és ezzel együtt a rugalmasság,ami majd mozgásba hozza a fegyverünk dugattyúját.

A gázrugók elsősorban az autóiparban,de ezen kívül akár a háztartásban vagy számos más területen is elterjedtek különböző fajtái.Más jótékony hatása is van a gázrugónak,ami a fegyver használhatóságát egészen megváltoztatja!A fegyver felhúzása és elsütése is rendkívül kellemes,recsegés-ropogás és mindenféle rugóhangok nélküli! A rezonancia is teljesen eltűnt,mivel csak a dugattyú előre csapódása maradt meg,a rugóhangok teljesen eltűntek és a hátrarúgás is rövidebb,de valamivel határozottabb lett mint a rugós gamóknál. Összességében az új elsütő szerkezettel és a gázrugóval így jelentősen növelhetjük a találati pontosságot.

Gyakorlatilag egy jó távcsővel,egy hozzá való minőségi lövedékkel,(ami nagyon fontos,)valamint  biztos kézben vagy támasztékban tartva ,20 méterről akár egy 20 mm-en belüli szóráskép is produkálható vele.

Itt említeném még, a teljesen egyenletes lövedék sebességet a gázrugó egyenletes és nem gyengülő teljesítménye miatt és a jóval hosszabb élettartamot a spirál rúgónál!De ne felejtsük el,hogy a dugattyú tömítést ebben az esetben is célszerű pár ezer lövésenként ellenőrizni, illetve cserélni.

Fontos még,hogy a Gamo 95%-ban 23 J energiával gyártja a gázrugóit,ami azt jelenti hogy alig akad 7,5 J-s gázrugója.Összesen talán 1 tipus (Gamo G-Challenger)ami gyengítve készül.Ebből adódik hogy az erős 23 J-s gázrugó beépítése után a fegyvert nem lesz könnyű felhúzni majd és a fegyver rúgása is elég határozott lesz! Sajnos olvastam az interneten félrevezető cikket is,ezt csak azért jegyeztem meg..

Persze ha más gyártónak a szabályozható energiájú gázrugójáról van szó és nem maximum töltet van benne,akkor lehet szó arról hogy könnyebb felhúzni majd,de a Gamo gázrugói nem szabályozhatóak.

Ilyen gázrugós fegyver  pl. a Weihrauch HW 90,ami szabályozható és a Hatsan is gyárt szabályozható energiával gázrugókat.Viszont a Hatsan gázrugók minőségéről nincs sem elég információm,sem túl jó tapasztalatom a Hatsan termékek minőségéről...

Összesítve el lehet mondani hogy a gázrugó sem számít csodának,ezért nagyon ne ájuljunk el tőle.Ha gyengébb töltetű gázrugót tudunk szerelni a fegyverünkbe,akkor tényleg öröm lesz a lövészet,de ha feszegetjük a "határokat" azért tud okozni csalódást is..

     

A gamo légfegyvereket használhatóság és minőség szempontjából ,ma egy közép mezőnybe sorolnám a ma nálunk kapható dugattyús fegyverek között. Fontos még elmondani hogy gyártónál követelmény a minőség ellenőrzés,amit a gamo légfegyverek dobozában megtalálható sorszámozott kis plakett igazol.

Ez bizonyítja, hogy a fegyvert ellenőrizték becsomagolás előtt és kisebb az esély rá hogy egy használhatatlan selejtet kapunk,amit lehetetlen beállítani,mert már gyárilag hibás dugattyú tömítéssel érkezik és még sorolhatnám a gyártói és összeszerelési hibákat… Persze ez nem azt jelenti hogy a Gamo a legjobb légfegyver a piacon,de ma a felhígult választék között egészen korrekt  fegyvernek mondanám.

Bár az utóbbi időben folyamatos a minőség romlás náluk,de van garancia és vissza kell küldeni azonnal ha valami problémát tapasztalunk esetleg..

Véleményem szerint,mivel ismerem az összes ma kapható fajtát,beleértve a török és kínai típusokat is,csak azt tudom írni hogy az még nem látott és lőtt igazán rossz fegyverrel,aki a gamót rossznak nevezi.Vannak tőle rosszabb minőségűek és ugye sokkal jobbak is..

Ugyan nem egy több generációs fegyver mint a Weihrauch,de elfogadható árfekvésével egy normál felhasználó számára ritkán okoz csalódást..

      

Sajnos a Török és Kínai fegyvergyártóknál a minőség ellenőrzés általában elmarad,így fegyverünk minősége és összeszerelési sikeressége általában csak attól függ,hogy aznap bal ,vagy éppen jobb lábbal ébredt e az összeszerelő munkás..És ez nem túl kecsegtető számunkra..

 

A DESIGN vagy magyarul DIZÁJN:)

A fegyverünk külseje egészen jól sikerült.Kapott egy állítható magasságú kellemes tapintású műanyag pofadékot,ami inkább dizájn fogás.Oldalt egy imbuszkulcs segítségével állíthatjuk a magasságot.A kulcs a dobozban tartozéka a fegyvernek.A fegyver tuson nagy betűkkel hirdeti a cég az IGT felírarot . Itt említeném még meg,hogy a ventillált agytalpban a kis gumi kockák kivehetőek és akár keményebb vagy puhábbra is cserélhetőek ízlés szerint.Viszont vigyázzunk hogy el ne hagyjuk őket,mert ki szokott esni ha úgy tartja kedve..

Ezen kívül még tartozéka a fegyvernek az alumíniumból készült távcsősín magasítás is,amin jobban ül, jobban fekszik bármelyik távcső szerelék,mint a gyári 11 mm-es dugattyúházra mart sínen.

      

 

      

 

A képeken jól látszik egymás mellett a régi és már az új elsütő szerkezet is.A régi nyúlós helyett,most szépen felkeményedik,majd onnan kiszámíthatóan sül. Hobbi szinten egészen jónak mondanám,egyedül a műanyag ami aggasztó kicsit ha hosszabb távra tervezek.

Az elsütő szerkezet teljesen egyben jön ki szerelés esetén,majd vissza is.Ez köszönhető a felhasznált seeger-gyűrűknek,amit nem spóroltak ki az átmenő stiftek rögzítéshez,nem úgy mint tipikusan a Hatsan légfegyvereknél,ami szerelés esetén egy rossz mozdulatnál azonnal darabjaira hullik szét,aztán lehet legózni Tongue out

     

Végül foglaljuk össze a gázrugó előnyeit:

-Egyenletesebb és (akár) nagyobb energia,kisebb sebesség ingadozással.

-Kisebb rezonancia és rövidebb ám határozottabb csőtengelyű hátrarúgás .

-Nagyobb találati pontosság .

-Hosszabb élettartam.

-Jóval kevesebb karbantartás igény.

     

 

 

 

  S.C.    2014.01.Legfrissebb Hírek