GAMO Socom 1100 / Gamo Black Knight légpuska


A két egyforma fegyver,különböző néven..


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ: 1120 MM

-CSŐ HOSSZ: 450 MM

-SÚLY: 3100 GRAMM

-KALIBER : 4,5 - 5,5 mm

-GYÁRI ENERGIA: 30 j. 335 M/S

-LÖVET: 1 LÖVETŰ CSŐLETÖRŐS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA: MANUÁLIS (KÉZI)

-SÜTÉSE: ÚJ TIPUSÚ KÉT ZÓNÁS

-GYÁRI RUGÓ: HOSSZ 285 MM-ÁTMÉRŐ 21,5 MM-HUZAL ÁTMÉRŐ 3,5 MM

-ÁRA: KB 70.000FT,de Z-shopsnál gyakran akciós és csak 52.000 ft.

-Ajánlott lövedékek: JSB vagy H@N Baracuda match,minden esetben a fegyver energiájának megfelelő súlyban

     

A BEMUTATÁS:

A socom 1100 és a Gamo Black Knight szinte teljesen ugyanaz a fegyver,csak nem tudom miért,de két különböző néven van forgalomban.

A minimális különbség annyi,hogy a Black Knight már a legújabb elsütő szerkezettel van szerelve,aminek neve C.A.T.(Ennek elődje volt a ma is forgalomban lévő S.A.T .)

Az új elsütő még jobb,még könnyebben jár,és immár állítható az előhúzási hossz is.Eddig ez a Gamo legjobb elsütő szerkezete..

    

A Socom 1100-ban a normál fekete elsütő billentyűs szerkezet van,(2-es típus) ami lényegében ugyanaz mint a S.A.T szerkezet,csak nem szürke a színe.A használhatóságáról annyit,hogy a BSA Buccaneer pcp fegyverébe is ezt építik be,tehát egyáltalán nem mondható rá hogy rossz..

Az elsütő szerkezet esetleges finomításáról bővebben is olvashatsz a Gamo elsütő szerkezet rejtelmei cikkemben..

Mindkét fegyver egy hagyományos csőletörős rugós légfegyver.Kézbe véve nagyon jó fogása van a „tactical” stílusban készült tusnak,a műanyag részek a szokásos kiváló minőségből készültek.Ez a fegyver is valószínűleg vadászatra készült,mivel gyárilag 30 J energiával adják ki.

Ugye ez Magyarországon tiltott,így legálisan csak 7,5 J-ra gyengített fegyvert tarthatunk.A fegyver gyári ereje ezt jóval túllépi,ami már alkalmas szinte minden apróvad elejtésére,ami nálunk szintén tiltott.

Fontos dolog,hogy ha 7,5 J-ra gyengített fegyvert használunk,akkor könnyű és lehetőleg puha ólomból készült lövedékkel tegyük,mert ellenkező esetben előfordulhat hogy a magyar szabványú 7,5 J nem fogja kivinni a csőből a lövedéket!Természetesen gyári energiánál pedig inkább nehezebb lövedékkel próbálkozzunk,a megfelelő pontosság és a fegyver terhelése miatt.

Ebben a fegyverben az átlag 25 mm helyett egy 29 mm átmérőjű dugattyú és a szokásos 3,0 mm huzalvastagságú rugó helyett is egy 3,5 mm-es került bele.Így tudták kihozni a 335 m/s-t,ami nem kevés és ritka is ebben az ár kategóriában.Egyébként a Hunter 1250 dugattyú tömítése van benne.(29 mm)

A nagy méretű dugattyú miatt amikor lövünk vele,elég határozott rúgása van a fegyvernek,még 7,5 J-s rugóval is.De valahogy mégis olyan kellemes és minőség érzetet keltett bennem a próbák során.Elsütéskor kifejezetten emlékeztetett a golyós fegyverek rúgására.Egyébként pont a  nagy méretű dugattyú miatt fontos hogy ha rugó gyengített a fegyver (a 7,5 J miatt) akkor csak könnyű lövedéket fog kivinni a csőből,nehéz vagy kemény lövedéket nem.

A felhúzás és elsütés kellemes, rugóhangok nélküli,mert a dugattyúba gyárilag raktak egy műanyag perselyt ami a rugót teljesen elkülöníti a felhúzó kartól és a dugattyútól is.Ezt hívják nálunk „Pet tuningnak”.

     

     

 

 

A belső szerkezete már teljesen új,a Gamo a BSA-tól átvett fém rugóvezetőt alkalmazta és a két stiftes rögzítésű megoldást.Ugye itt a hátsó stift csak az elsütő szerkezet,még az első stift csak a rugót tartja a helyén.Fontos hogy az első stiftet nem szabad csak úgy kiütni a helyéről,hanem előtte tehermentesíteni kell,mert a lapolt rugóvezető tarja a helyén.Magyarul össze kell nyomni valamennyit a rugót egy célszerszámmal(amit én percek alatt faragtam hozzá egy darab csőből)mert egyébként tönkretesszük a stiftet és esetleg csúszkálni fog utána oldal irányba minden lövés után..

Egyébként jó megoldás,de a gyári rugót nem könnyű összenyomni.

Az elsütő szerkezet teljesen egyben jön ki,nem esik szét semmi,tehát könnyű szerelni.A sütése egyébként szerintem nem állítható,bár a honlapokon állíthatóként van feltüntetve.Egyébként nem rossz,de láttam már jobbat.

Az irányzékok a szokásos egyszerűek,a távcsősínnel együtt semmi extra..

     

     

A FEGYVER PONTOSSÁGA:

Mint mindig most is JSB-vel próbáltam ki a fegyvert.A 7,5 J-hoz tökéletesen passzolt az „exact” lövedék a 0,547 gramm súlyával.Nem is okozott csalódást. Ugye erre a fegyverre is vonatkozik hogy:mivel a „nagyon erős” kategóriába tartozik, ha valaki netán gyári rugóval használná,akkor csak kifejezetten extra nehéz lövedékkel tegye ezt,mert megfelelő terhelés nélkül a fegyver saját magát szétveri idő előtt.

A találati pontosságot növelni tudjuk ha a fegyveren található 11 mm-es távcsősínre teszünk távcsövet,de hosszú távon ekkora rúgást nem nagyon létezik olyan távcső ami elvisel.A Gamo WR széria az egyik legerősebb távcső ami kifejezetten rugós légfegyverre készült,ezzel lehet próbálkozni. A gamo 6x40 a szinte elpusztíthatatlan kategóriába esik,de garancia csak 15 J-ig van rá rugós-dugattyús fegyver esetén.

 

ÖSSZESÍTVE:

 A socom 1100 / Black Knight egyáltalán nem rossz fegyver.Ilyen ár kategóriában ekkora (esetleges) gyári teljesítménnyel nagyon ritkán lehet jó fegyvert vásárolni.Ezért ebben az árfekvésben azért csodát ne várjunk tőle,de ha akciós az ára akkor nagyon megéri!

Olyanoknak javaslom akik szeretik a hagyományos működésű fegyvereket,de szeretnének egy kis erő tartalékot a magukénak tudni.

Ebben a légfegyverben is található ugyan bőven műanyag alkatrész,de mint szoktam mondani ha csak egy kicsit is odafigyelünk rá,nem lesz gond vele,kivéve ha fát vágni használjuk.Laughing

     

     

 

 

S.C.    2014Legfrissebb Hírek