WEIHRAUCH HW 44 PCP LÉGPISZTOLYMŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ: 337 MM .

-CSŐ HOSSZ: 247 MM

-SÚLY: 1300  GRAMM .

-KALIBER 4,5 ÉS 5,5 MM.

-GYÁRI ENERGIA: 18 vagy 25 J.(kaliber függően)

(NÁLUNK UGYE EZ 7,5 j !)

-LÖVET: 10 LÖVETŰ FORGÓTÁRAS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:MANUÁLIS

-SÜTÉSE:SAO,ELŐHÚZÁSOS,FINOMAN ÁLLÍTHATÓ.

-REGULÁTOR:VAN!

-LÉGTARTÁLY ŰRMÉRET: 0,17 Liter

-MAXIMUM TÖLTÉSI NYOMÁS:200 BAR.

-ÁRA: 750-800 Euró.

-AJÁNLOTT LÖVEDÉK: JSB


A Weihrauch HW44, a tavalyi 2017-es IWA fegyverkiállításon mutatkozott be,mint a Weihrauch cég PCP,azaz sűrített levegővel hajtott légpisztolya. Mit mondjak, már ideje volt nekik is piacra dobni egy ilyen fegyvert,mert ha jól tudom ez az első olyan pisztolyuk,ami sűrített levegővel működik.

A HW 44,egyébként az egy évvel korábban megjelent HW110 légpuskájuk alapjaira épült. Ez annyit tesz,hogy lényegében a HW44 a HW110 kicsinyített mása.

A HW44 légtartály töltő csonkja is természetesen teljesen megegyezik a HW100 és a HW110 csonkjával is. A következő cikkeim egyikében a HW110 is górcső alá kerül majd,ahol Ti is láthatjátok majd, a szinte teljesen egyforma belső szerkezetet.

       

      


A piacon már igencsak helye volt egy jó Pcp pisztolynak,mert ugyan rengeteg típus van ma jelenleg forgalomban,de amelyik reduktorral szerelt gyárilag,az ebben a kategóriában nem igazán jellemző.

A HW44 teljesen egyértelmű, hogy inkább hobbi vagy vadászati célokra született,mivel akár 25J-t is tudhat,a FAC kivitelű változata 5,5-ös kaliberben! A 4,5-ös kaliberű változatának 18J a maximum energia,amit a gyártó megad a fegyvernek. Nos ez nem egy versenypisztoly energia:))

A pisztoly extrái közé sorolható a gyári reduktoron kívül még a 10 lövetű forgótár és a gyorstöltős (Quick-fill) légtartály is. A viszonylag kis méretű tartállyal egy töltéssel, a gyártó adatai szerint maximum energián 20 lövés,míg 7,5 J környékén elvileg 100 lövés lenne leadható vele.

Természetesen gyárilag nyílt irányzékok és távcsősín is megtalálható a fegyveren,ami egy 20 mm széles weaver sín. Ugyanez a weaver sín, megtalálható a légtartály alatt is,ami jól jön egy fegyverlámpa vagy lézer felszereléséhez is.

      

      

A fegyvert kézbe fogva elég jó fogása van a műanyagból készült markolatnak,de mit mondjak,majd 800 euróért valamivel extravagánsabb kinézetet vártam volna.

A HW44 nagy része műanyag,sajnos maga a tok is,amiben rögzülnek a főbb alkatrészek. Persze ezt fémből készítve jelentősen nőne a fegyver 1300 grammos súlya,ami miatt már túl nehézzé és szinte használhatatlanná válna.

Műanyagból készült még a csövet és a tartályt borító burkolat,a felhúzó kar,az elsütő billentyű és az első irányzék is. A műanyag alkatrészek viszont nagyon jó minőségűek,szerintem eltörni soha nem fognak,de szerelgetés esetén azért nem árt vigyázni rá. A tár fémből készül,és gyárilag kettő darab jár a fegyverhez.

A fegyver dobozában található hosszú imbuszkulcs, a levegő leeresztésére szolgál a légtartályból.A képen is látható ferde pozícióban tudjuk csak a leeresztő csavar fejét megtalálni vele.A fegyvernek felhúzott és kibiztosított állapotban kell lennie ahhoz,hogy hozzáférjünk a leeresztő csavarhoz.A csavart befelé kell hajtani ahhoz,hogy a levegő távozzon a tartályból.

      

A fegyver szerelhetősége addig viszonylag egyszerű,amíg a tartályt és az elsütő szerkezet szeretnénk eltávolítani. A légtartályt és az elsütő szerkezetet is egy-egy darab csavar rögzíti csak.

      

A markolatot alól,középen egy csavar és hátul egy átmenő csap rögzíti.

      

Az elsütő szerkezet egyben jön ki,a manuális biztosítással együtt,nem esik szét semmi. A szerkezet nagy része egyébként alumínium,a fontos részek pedig acélból készültek.

     

Az elsütő szerkezet eltávolítása után férünk hozzá a szintén alumíniumból készült tárforgatóhoz,ami elég egyszerű szerkezet,meghibásodásra itt sem kell majd számítani.

A sütése természetesen állítható,de csak úgy férünk hozzá rendesen az állító csavarokhoz,ha előtte eltávolítjuk a markolatot. Állítható a sütés ereje és az előhúzás hossza is. Egyébként gyárilag elég jól be van hangolva,nem igazán kell ezt sem piszkálni rajta.

     

A légtartály végében találjuk beépítve a regulátort,a szelepet és az átömlő furatot is. A regulátor állító csavarja jól látható,amit kifelé tekerve gyengíteni tudjuk a fegyverünket,befelé tekerve pedig erősíteni. Viszont mielőtt ehhez hozzápiszkálnánk,van a tartály oldalán egy biztosító csavarja is a reduktor nyomás állító csavarnak,amit ne felejtsünk el meglazítani! Természetesen ha nem muszáj,ne nyúljunk a reduktorhoz,mert a rosszul beállított nyomás,brutális légmennyiség fogyasztást eredményez!

Méréseim szerint egyébként a 7,5 J és a 18 J energia közötti különbség, nem egészen 3/4 kör fordulat a reduktornyomás állító csavaron. Természetesen az ütőmű rugó ereje és az átömlő furat méretén is múlik az energia! És itt véget is ért az egyszerű szerelgetések ideje,innen eggyel nő a tét!

      

      

      

Ha ki szeretnénk varázsolni belőle az ütőmű rugóval egybeépített kalapácsot,az már nem egyszerű feladat. A visszaszerelése pedig még bonyolultabb.. Én is csak a szemléltetés kedvéért szereltem ki,de meg is szenvedtem vele. Az ütőmű rugóhoz nem fértem hozzá,mert a kalapáccsal egybe van szerelve.Elég érdekes megoldás. Ugyan szét lehetne szerelni,de mivel menetrögzítővel van összerakva,így nem szenvedtem vele tovább.. Azt javaslom,ezt a részt ne nagyon szedjétek szét,ha nem muszáj.

      

      

      

A próbát mint minden esetben,most is sebesség méréssel kezdtem.Meg kell mondjam,a reduktor tökéletesen működött,pedig kisebb-nagyobb reduktor nyomással is kipróbáltam! Néha azt hittem,üres a tár és csak levegőt lőttem át a sebesség mérő berendezésen,mert volt hogy 2-3 lövés szinte teljesen ugyanazt a sebességet mutatta a JSB exact lövedékkel.

A fegyver sütése nagyon jó,viszont a tár kissé túl szorosan helyezhető be és ki a helyéről.

A HW44 hangtompító nélkül szerintem elég hangos,én feltétlenül javaslom hozzá a beszerzését. Viszont jó tudni,hogy a gyári tompi csak a cső végén található adapterre fogatódik fel,ami összesen cca 5 mm széles..Én ezt nem találom valami stabil megoldásnak,így inkább azt javaslom hogy készíttessünk hozzá olyan tompit,ami az adapter helyére tolható be és egyenest a fegyvercsövön rögzül.

A 15 méterre kihelyezett lőlapom sötét részébe találni nem is volt olyan egyszerű feladat,még távcsővel és támasztékból sem. Legyen bármilyen jó is egy pisztoly,mindig sokkal nehezebb a pontlövészet vele mint egy légpuskával. Némi gyakorlás után azért már ment a feladat,és végig sikerült a cca 15-20 mm körön belül maradnom vele.

Természetesen a reduktornak köszönhetően nem ingázott a magasság,fel és le a lőlapon,de ezt már tudni lehetett a sebesség méréskor is. Azt hiszem elmondhatom,hogy a HW44 nagyon pontos fegyverré válhat annak a kezében,aki gyakorlottabb lövő mint én.

      

A véleményem az,hogy nem egy rossz szerkezet ez a HW44,de én nem szerettem azért annyira bele... Aki szereti ezt a márkát és esetleg van már otthon a fegyverszekrényben egy HW100 vagy HW110,nekik javaslom ezt a jó kis légpisztolyt. Így egy töltőcsonkkal fogja tudni használni majd a puskáját és a pisztolyát is,nem kell egyfolytában a töltőcsonkokat cserélgetni ...
S.C.  2018.02.Legfrissebb Hírek