BSA LIGHTNING SE LÉGPUSKA 2017


Ilyen 2017-ben a legenda


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ:950 MM

-CSŐ HOSSZ: 255 MM (hangtompival együtt 370 mm)

-SÚLY:3000 GRAMM (távcső nélkül)

-GYÁRI ENERGIA: 290 m/s- (24 J.) 4,5 mm esetében. (Magyarországon 7,5 J )

-KÉSZÜL :4,5 és 5,5 mm kaliberben.

-LÖVET: 1 LÖVETŰ, CSŐLETÖRŐS,RUGÓS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:MANUÁLIS

-ÁRA:KB 90.000FT (z-shops.eu)

-SÜTÉSE: SA. ELŐHÚZÁSOS,KÉT ZÓNÁS

-Tusa:Bükkfa,ami kétoldalas.(szimmetrikus)

-Ajánlott lövedék :JSB VAGY H&N

-Gyári rugó méret:

-Hossz:265 mm

-Átmérő:21,8 mm

-Anyagvastagság:3,5 mm

-Menetszám:30


Legjobb tudásom szerint,a Bsa Lightning jelenleg két típusa kapható ma új fegyverként a piacon.Az egyik,cikkünk főhőse a Lightning SE,a másik a Lightning XL SE.A két típus között szerkezetileg,méretileg és kihozható maximum energiában nincs különbség.Elvileg az egyetlen eltérő alkatrész a hangtompító formája.Mindkettőt gyártják egyébként GRT változatban is,ami a gázrúgós kivitelt jelenti.

       

Mindkét típus,már valamilyen szinten Gamo termék is,mivel tudjuk hogy a Bsa légfegyverek nagy része, közös koprodukcióban készül a két márkát egyesítve.A régi légpuskások jól tudják,hogy volt valamikor régen egy azóta  szinte már legendává vált, még eredeti Angol Lightning is,de ez már nem teljesen ugyanaz a fegyver.Kívülről ugyan szinte teljesen megegyezik a régi és az új változat,de szerkezetileg vannak apró változtatások.

A legnagyobb változás,az új két zónás "Gamósított" elsütő szerkezet.Ezzel nincs semmi baj,véleményem szerint.A Gamónak ma olyan jó és egy kis átalakítással könnyen finomítható elsütő szerkezete van,hogy teljesen megfelelő ebbe a fegyverbe.Egyébként se felejtsük el,hogy a Bsa a legtöbb légfegyverét vadászatra,rágcsáló irtásra tervezte,és nem verseny célokra!

       

       

A fegyvert tüzetesen átvizsgálva és kipróbálás után sem fedeztem fel nagy különbséget a régi és az új Lightning működésében.A jelenlegi új ára ennek a fegyvernek 90.000 ft,amiért egy viszonylag jó fegyvert kapunk,minimális műanyag alkatrésszel és egy jó hatásfokú fém hangtompítóval.Egy ilyen hangtompító ára megközelítőleg 20-25.000 ft lenne ha külön vásárolnánk meg.

A Bsa Lightning SE egy nagyon kompakt,kis méretű méregzsák.A fegyver teljes hossza csak 950 mm,hangtompítóval együtt.A gyártó szerinti maximum energia akár 24 J is lehet ennél a típusnál,ha nem Magyarországon élünk..Ezt a fegyvert is szerelik a gyárban több hosszúságú rugóval,ugyanúgy mint a Bsa Supersport SE légpuskát is.

A rugó hosszával változik az energia is,tehát nincs semmi kifurkálva a dugattyún,ahogy azt sokan hiszik.A dugattyú tömítés átmérője ennél a típusnál 29,0 mm,ami megegyezik több gamo légpuskának a tömítésével is,többek közt a Hunter 1250-ben is ilyen méret van.

       

       

A Lightning csövének hossza csak 255 mm és a szokásos Bsa Guns Uk LTD England feliratos.Erre jön még rá a fémből készült 1/2 colos UNF menettel illeszkedő hangtompító.A hangtompit gyárilag menetrögzítővel is fixálják a csövön,így előfordulhat hogy csak nagyon nehezen indul meg,ha el szeretnénk távolítani a csőről.Ebben az esetben egy kis melegítés csodákra képes,mondjuk egy hőlégfúvóval.

A fegyvertus bükkfából készül és szimmetrikus kialakítású.Így jobb és balkezes lövők egyaránt használni tudják.A tus szép megmunkálású,a lézer vágott halpikkelyezésre sem lehet panaszunk.

       

       

Természetesen a fegyveren nyílt irányzékok nincsenek,így csak távcsővel tudjuk használni majd.Egy ilyen kompakt méretű fegyverre,teljesen felesleges túl nagy távcsövet vásárolnunk.Felhasználási távolságtól függően, akár egy Gamo WR 4x32 vagy egy Gamo WR 6x40 távcsővel már teljesen jól használható a fegyver szerintem.

Ha elkezdjük boncolgatni a Lightning belső szerkezetét,látható hogy a már jól bevált Gamo elsütő szerkezetét építették ebbe a fegyverbe is.A minimális különbség, csak a Bsa manuális biztosítása miatt van. Mint már írtam is pár Gamo cikkemben itt az oldalon,gyárilag a sütése nem állítható finomabbra ennek a típusú elsütő szerkezetnek.Viszont ha a sütés állító csavart hosszabbra cseréljük,akkor már tudjuk finomítani,az egyébkét egyáltalán nem rossz gyári sütést.Hosszabb csavarral,szinte a hobbi kategória egyik legjobbja is válhat a sütéséből.

       

       

       

A képeken jól látható,hogy minden lényeges alkatrész fémből van a Lightningban,ugyanúgy mint a 65.000 -ért megvásárolható Bsa Supersportnál is.Egyébként nem is értem,miért nem vásárolják a Bsa Supersportot jobban.A megfizethető új fegyvereknél,hobbi kategóriában, annyi pénzért,az egyik legjobb választás,ha a kihozható maximum energiát is figyelembe veszem.

Fém csőfar,fém csőrögzítő ék,fém rugóvezetők..

       

       

Egy jó tanács:A fegyvercső felőli rugóvezetőt érdemes kivenni,vagy ha lehetőségünk van rá,valamilyen könnyebb anyagból helyettesíteni.Szerintem danamidból vagy alumíniumból lenne érdemes..Ennek oka nem más,hogy a fémből készült első rugóvezető,amolyan felesleges dugattyú súlyként is funkcionál,ami miatt elég nagy rúgása van a fegyvernek még gyengített rugóval is.Az első rugóvezető nélkül,ez a rúgás jóval kisebb,a fegyver pedig pontosabbá,kezelhetőbbé válik.

A dugattyú belsejében a már megszokott pet tuning.Ami nem más mint egy műanyagból készült betét.Egyik szerepe, hogy meggátolja a fegyver felhúzása közben a rugó dörzsölődését a felhúzó karhoz.Így nincsenek rágó,nyikorgó hangok,a cső mozgatása közben.Valamint a rugó kenőanyagai is a helyükön maradnak,nem szóródik annyira szét a zsír,a sűrítő térben.

       

       

A próbára egy Gamo WR 3-9x40 Compact távcsövet szereltem fel. Lövedék választásom,természetesen a Jsb-re esett ,szokás szerint. A képeken a hozzá kapott erős rugó látható,de a próbákon már egy rövidebb 7,5J-s rugóval használtam a fegyvert.Természetesen párszor felhúztam és elsütöttem a fegyvert egy erős rúgóval szerelt változatnál is.Kíváncsi voltam,a felhúzási erőre és a fegyver rúgására is az erős rugóval.

A rövid cső ellenére,a hangtompító olyan jó fogást biztosított,hogy egyáltalán nem volt vészes a fegyvert felhúzni.A rúgása pedig nem volt sokkal nagyobb,mint a rövidebb 7,5 J-s rugóval.Persze,a gyári acél rugóvezetők végig a fegyverben voltak... 

       

Pár beállító lövés után a lőlapomat 10 méterre helyeztem el.Erre a távolságra az 5 lövés,kis túlzással egy lyukat szakított.A másik lőlapomat már 20 méterre tettem ki,ami azért már elég nagy távolság egy ilyen vadászatra tervezett rugós fegyvernek,ha pontlövészet a cél.

A képen jól látható hogy cca 18 mm-es szórást lőttem 20 méterre.A rajzszög feje,jó támpont a képen a méretek miatt.Jól kivehető,hogy oldal irányú eltérés nem igazán volt,a 10 lövés alatt.Inkább csak a magasság ami ingadozott valamilyen szinten,de ez teljesen normális.Volt amikor 2-3 lövés is teljesen ugyanabba a lyukba ment.

Anno amikor teszteltem a Bsa Supersportot,ugyanezt tapasztaltam.Lehetne bíbelődni a csőrögzítő ékkel,hogy feszesebben tartsa a fegyvercsövet,de szerintem felesleges.20 méterre a 18 mm-es szórás teljesen megfelelő egy csőletörős távcsöves fegyvernél,ahol a fegyvercső és a távcső teljesen külön életet él.

Ráadásul tapasztalataim szerint kell pár száz lövés hogy a csőfar és csőrögzítő ék bekopjon és akkor csökkenni szokott a magasságbeli szórás is.Új fegyvernél még legtöbb esetben szorulnak ezek az alkatrészek és nem mindig ugyanoda zár vissza a cső,ezért a pár mm-es magasságbeli eltérés.Egyébként a 255 m hosszúságú fegyvercsőtől szerintem ez egy nagyon jó eredmény!

       

Ha összesítenem kell,azt tudom mondani hogy aki hobbi célra vagy vadászatra szeretne egy (akár) nagyon erős,nagyon kompakt,jó minőségű,vagány légpuskát,akkor ezt a típust ajánlom neki.Nem kell attól megijedni,hogy már a Gamo keze is benne van esetleg a Bsa légpuskákban.Amíg nem rakják tele műanyag alkatrészekkel ezt a fegyvert,addig többre nézem a Bsa Supersportot vagy a Bsa Lightninget bármelyik kínai vagy a török légpuskáknál.A Bsa és a Gamo fegyvereknek nagyon pontos csöve van,és a pontos lövések egyik alap feltétele bizony ez!


Olvasd el Bsa Supersport cikkem is:

http://cikkek.ponggi.hu/dg.php?cikk=87S.C. 2017.02Legfrissebb Hírek