A légpuska lövedékekről


Pár dolog, amit tudni illik egy kezdő légpuskásnak..


Az elmúlt 10-20 évben csak kapkodjuk a fejünket hogy milyen rohamosan fejlődnek napjaink légfegyverei.Napról-napra egyre nagyobb a kínálat és egyre többen választják ezt a sportot hétvégi kikapcsolódásként.Viszont a kezdők, nem árt ha kicsit képbe kerülnek a választható lövedékek terén is.

Még emlékszem gyerekkorom slágerére a slavia 630-ra amit 12 éves koromban kaptam keresztapámtól,amivel sikeresen meg is fertőzött egy életre, a fegyvermániával.Ebbe a fegyverbe még az 1980-as évek elején alig-alig lehetett lövedéket vásárolni a boltokban,így a fater által készített golyónyomóval gyártottuk surmó gyerekként a lövedékeket egy ólom lemezből és milyen jó is volt az akkor...A slavia csöve szinte mindent megevett  és akkor még más volt a célpont is..

A mai fegyverek nagy része már sokkal "válogatósabb".Rengeteget fejlődtek a fegyverek, a lövedékek és a mi szokásaink is megváltoztak.1982-ben még elképzelni sem tudtam volna hogy egy légpuskával 40 méterre egy diót vagy egy kólás kupakot lövöldözzek,ami ma már szinte nem kihívás egy jó fegyverrel és megfelelő lövedékkel.A jó fegyver alatt egy JÓ pcp-t értek egy JÓ távcsővel és a manapság legjobbnak számító JSB lövedékkel.

De kezdjük az elején...

NEM GYŐZÖM hangsúlyozni hogy minden esetben a fegyverünk erejéhez kell választani a lövedék súlyát. Ugyan Magyarországon 7,5 J az engedély nélkül tartható légfegyver, de ettől most tekintsünk el.Értelem szerűen kisebb energiához törekedni kell a könnyebb, még nagyobb energiához a nehezebb súlyú lövedékekhez.IGEN ilyen is létezik,mármint ha a fegyverboltos eladó, valami kicsit is ért a dologhoz..

A boltok polcain,a piacon vagy (csak eladni akarom és nem érdekel az egész)hozzá állású eladók nem fognak tudni segíteni az optimális lövedék kiválasztásában,ezért ezt sokszor nekünk kell megtennünk.

Ugyanúgy mint a golyós fegyvereknél,a légfegyvereknél is meg kell találni azt a lövedéket(és nem lőszert) amit szeret a fegyvercső és a legpontosabb szórásképet fogja tudni hozni vele.Nos légfegyverként nem a "Made in Germany" feliratos Kínai vacakra gondolok,aminek lóg keze-lába hanem egy normális jobb minőségű rugós vagy esetleg pcp légpuskára.

Az átlagos légpuskák mint Slavia,Gamo,Norica,Fég,QB és még egy hétig sorolhatnám,nem annyira allergiásak a lövedék minőségére,amennyiben 10-15 méterre lövünk és nem lépjük át az engedélyezett 7,5 J-t.Ezekbe a fegyverekbe viszonylag jól alkalmazhatóak az egyszerűbb lövedékek is,de nem árt tudni hogy a piacon kapható lövedékek több mint fele a semmire sem jó kategóriát képviseli még közeli célpontokra is.Nem akarom egyik gyártót se lejáratni,de a használt cikk és kgst piacokon vásárolható lövedékekkel nem fogunk túl sok mindent eltalálni,maximum véletlenülLaughing.

Ezekbe a fegyverekbe is minimum az olcsóbb kategóriát képviselő Gamo,WP,RWS vagy az egészen pontosnak mondható Geco lövedékeket ajánlom.

    

    

Persze ha nagyobb távolság a cél és esetleg erősebb a fegyverünk akkor sokkal jobb szórásképet tudunk majd lőni egy prémium lövedékkel mint a JSB vagy esetleg H@N lövedékek.Ezeknél a nagyobb energiához mérten választhatunk nagyobb súlyú lövedéket is,ahogy illik.

Fontos megemlíteni hogy rugós/dugattyús (gázrugós is)fegyver esetén nagy energiánál kifejezetten káros a fegyverre nézve a könnyű lövedék.A túl könnyű átlag súlyú (0,50 gramm) lövedéket a az előre csapódó dugattyú szinte minden ellenállás nélkül fogja kilőni a csőből így a dugattyú megfelelő lassulás/ellenállás nélkül fog becsapódni a légtárház (dugattyúház) végébe.Ilyenkor megnő a rúgótörés esélye és számíthatunk a dugattyútömítés idő előtti meghibásodása,a fegyvertávcső szétesése és az állandóan meglazuló csavarokra is.

A JSB lövedékekkel nagyobb távolságra is 10 mm-es szórásképet lehet lőni,ha minden optimális.A legtöbb esetben ha pontatlan a fegyverünk a lövedékkel szokott gond lenni.Ilyenkor érdemes kipróbálni más típusokat is és ami bevált annál maradni.

A JSB lövedékeket világszerte használják a sportlövők,ami nem véletlen.Ugyan fogyasztói ára duplája egy normál lövedéknek,de legalább 10-ből 10 lövés oda megy ahova céloztunk..

Nagyon sok súlyban kapható és több féle átmérőben is készül,amit század pontossággal gyárt a Cseh lövedékgyártó.Szinte minden típusa készül 4,50-4,51-4,52-4,53 átmérővel (ugyanez 5,0-5,5-és már 6,35ben is).A legtöbbet keresett a 4,52-es túlméretes lövedéke.Ez azért lényeges mert a JSB egy puha ólomból készült vékony falú lövedék,ami elég sérülékeny,ez az egyik ok amiért kell a túlméret.E mellett nagyon vigyázni kell hogy a dobozát ne érje sérülés,mert a lövedék könnyen deformálódik és veszíthet a pontosságán.

Az igazi profik lövők még a versenyek előtt válogatják is őket,amit egy ékszermérleg segítségével súlyban is ellenőriznek.Minimális eltérés előfordulhat lövedék-lövedék között egy dobozon belül is,ami befolyásolja majd a sebességet az pedig a pontosságot is..Ez 35-40 méterre már akár 10 mm-t is jelenthet.

    

    

 

A JSB PÁR TÍPUSA:


JSB EXACT RS -SÚLYA 0,475 (4,5 mm)GRAMM VAGY 0,87 GRAMM (5,5 mm) ára kb.2300 ft./doboz

Ajánlott légpisztolyok,gyengébb légpuskák 5-7 J energia (4,5 mm)5-20 J energia 5,5 mm.


JSB EXACT EXPRESSZ-SÚLYA 0,51 (4,5 mm) vagy 0,93 GRAMM (5,5 mm)  Ára kb 2500 ft./doboz.

Ajánlott légpisztolyok,gyengébb légpuskák 5-16 J energia (4,5 mm) 10-30 J energia 5,5 mm.

(ezt a típust kifejezetten kedvelik a sportlövők mert talán ez a legjobb minden tekintetben)


JSB EXACT -SÚLYA 0,547 (4,5 mm) vagy 1,03 Gramm (5,5 mm) ára kb 2000 ft/doboz.

Ajánlott közepes energiával rendelkező légpuskákhoz,rugós légfegyverekhez is.

Ajánlott 4,5 mm 16 J-ig vagy 5,5 mm 40 J-ig.

Mellesleg ez az egyik  legkedvezőbb áron beszerezhető JSB és ez is nagyon pontos.


JSB EXACT HEAVY -SÚLYA 0,670 (4,5 mm) VAGY 1,175 Gramm (5,5 mm) ára kb 2500 ft/doboz

Ajánlott nagy energiával rendelkező fegyverekhez.

4,5 mm 16 J felett vagy 5,5 mm 35 J feletti energia.

(A nagy súly miatt nem érzékeny annyira a szélre .)

Ezeken kívül még van nehezebb lövedéke is a JSB-nek,(monster)ami itt nincs felsorolva,valamit más típusai is de ezek itt a legpontosabb és legkedveltebb lövedékei.

PCP működésű légpuskákhoz én kifejezetten a JSB lövedékeket ajánlom.Ki lehet mást is próbálni,de felesleges pénzkidobás.A legjobb valószínű úgyis valamelyik JSB lesz.Az AIR ARMS fegyvergyár kifejezetten a JSB-t javasolja a fegyverihez,de a Weihrauch is ezzel működik általában a legjobban.

    


H@N lövedékek:

Ez a lövedék egy keményebb ólomból készült Német gyártású lövedék.Ennek is több típusa ismert de a személyes tapasztalataim szerint a Baracuda Match a legpontosabb lövedéke.Súlyban (0,69 gramm)alakban és szórásképben szinte teljesen megegyezik a JSB exact Heavy (0,67 gramm) és kiköpött mása a DIANA High Powernek is.

Ezeket a lövedékeket elsősorban vadászatra érdemes használni (ami nálunk ugye tiltott légfegyverrel)mert a keményebb anyagú ólomnak köszönhetően nehezebben expandál.Magyarul becsapódáskor nehezebben deformálódik így mélyebbre hatol.Másik nagy pozitív előnye még hogy nem deformálódik olyan könnyen ha egy fűszál vagy vékony faág az útjába kerül,így nem veszít sokat a célirányból.A szállítás/tárolás esetén sem sérül olyan könnyen ennek köszönhetően.

Pontosságában a Baracuda match mint már írtam a legjobb,versenylövők ezt is előszeretettel használják.Itt is az egyszerű, bevonatok és hókuszpókuszok nélküli sima lövedékek a legjobbak általában.

Ez a lövedék 7,5 J-s fegyverbe nem igazán alkalmas,mivel sem a súlya sem az ólom keménysége miatt,valószínű ki sem vinné egy 7,5 J-s fegyver a csőből,de ezt a gyártó a dobozán is jelzi.25 J feletti energiához javasolják,de már 16 J-nál is működhet a dolog.

    

    

A másik említésre méltó H@N lövedék a Hollow Point.Ez egy fúrt hegyű lövedék,amire inkább jellemző hogy könnyen expandál,de én inkább a könnyű súlya miatt emelném ki. 5,5-ös kaliberben csak 0,82 gramm a súlya ami kategóriájában a legkönnyebb lövedékké teszi.Ez a lapos röppálya szempontjából nagyon jó egy gyengébb (7,5 J) körüli légfegyvernél.

    


Ennek szöges ellentéte a H@N Rabbit Magnum. Súlya 4,5-ös kaliberben 1,02 gramm!Ez megint csak vadászatra készült,de 25-30 J alatti légfegyvernél nem is érdemes beletenni a csőbe.

    


És a szinte két teljesen egyforma lövedék két különböző dobozban..

Nagyobb energiához, kényesebb csövű fegyverekhez mint a Weihrauch,talán a legjobb választás.


Tehát foglaljuk össze még egyszer az alap szabályokat:

Gyenge légfegyverhez könnyű lövedék és nem muszáj a legjobb minőség ha nem messzire lövünk és nem pontlövészet a cél.

Erős légfegyverhez főleg nagy távolságra CSAK nehezebb lövedék és csak jó minőség!

20 méter feletti precíziós lövészethez csak minőségi (JSB) lövedék!

Az "acélmagos" műanyag házas (ami valójában cinkből van) lövedéket felejtsük el,mert tönkreteszi a huzagolást és pontosnak sem mondható..

Ha pontatlan a fegyverünk,érdemes más (minőségi) lövedéket is kipróbálni,mert néha a JSB csodákra képes!

Lőlapra való lövöldözéshez a lapos fejű lövedékek a legjobbak,mert jobban látszik a találati pont.

A legpontosabb lövedékek mindig a félgömbölyű (lencsefejű) lövedékek általában.


Mindezt honnan rendeljem?

A  z-shops.eu webshopban a JSB lövedékeket kedvezményes áron szokták adni ha egyszerre 10 dobozzal rendelünk.Javaslom kipróbálni hogy fegyverünk melyiket szereti a legjobban és utána érdemes "betárazni" ha akciós az ára.

    

 S.C.   2015.04Legfrissebb Hírek