WEIHRAUCH HW 100 PCP légpuska


Az egyik legjobb Német Pcp vas..


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ: 875 MM-TŐL 1070 MM-IG

-CSŐ HOSSZ: 310 MM-TŐL 600 MM-IG

-Tartály méret: 0,105 L és 0,175 L.

-Tartály töltési nyomás: 200 Bar

-SÚLY: 3100GRAMM - 3900 GRAMM KÖZÖTT

-KALIBER: 4,5-5,0-5,5 mm

-GYÁRI ENERGIA: 7,5 j - TŐL 41 j - IG.

-LÖVET: 14 LÖVETŰ FORGÓTÁRAS PCP

-BIZTOSÍTÁSA: MANUÁLIS (KÉZI)

-SÜTÉSE: KÉT ZÓNÁS

-ÁRA: KB 350.000 FT körül indul típus függően.

-Ajánlott lövedék: JSB,AZ ENERGIÁNAK MEGFELELŐ SÚLYBAN

       

BEMUTATÁS:

A HW 100 egy sűrített levegővel működő „pcp” légfegyver,méghozzá a PCP fegyverek között is az egyik legjobb.Erről a fegyverről már született itt ugye egy nagyon jó kis cikk,de van még amit el lehet mondani róla.Általában ezek a kérdések szoktak felvetődni,tehát lássuk: 

A JELÖLÉSEK:

"S" -standard azaz normál hagyományos tus

"T"-Thumbhole azaz pisztolymarkolatos,”lyukas” tus (a „T” tusás szimmetrikus,tehát jobb és balkezesnek is jó)

"K"-rövid cső 310 vagy 410 mm és 50 mm-el rövidebb tus.

"FAC"-gyári vadász verzió,a legerősebb kivitel.

"FSB"-Csőköpenyes,beépített (90 mm)hangtompival.

"QUICK-FILL"-gyors töltős változat.(nem kell a tartályt kitekerni a töltéshez.)

      

A HW100 egy viszonylag bonyolultnak számító légfegyver,beépített reduktorral ami magasan a legjobb légfegyverré teszi a hasonló vagy olcsóbb árkategóriás légfegyverek között.Lényeges dolog még hogy van magyarországi alkatrész ellátása és szervize is ami szinte a nálunk kapható pcp-k közül csak a Weihrauch-ról mondható el!Ha bármilyen gond adódna vele,nem kell messzi országokból alkatrészt nyomozni hozzá,ami szerintem nagyon lényeges,ezért ma is az egyik legjobb PCP-nek tartom.

Nagyon szeretném még itt az elején kihangsúlyozni,hogy a fegyver egy nagyon precíz műszer és senkinek nem ajánlom hogy nekiálljon otthon fabrikálni ha nem ért hozzá!Nem szabad belepiszkálni, mert tönkre lehet tenni megfelelő szaktudás nélkül.De ezt társadalmi munkában sem ajánlom a szokásos címszó alatt hogy: „ez a haver már szerelt pár sláviát „..:)Probléma esetén Keressük meg a hozzáértő PCP-re szakosodott szakembert,amit egy kezemen meg tudok számolni,hogy hány lehet az országunkban.

Itt még megjegyezném hogy a rozsdás,vizes búvárpalackokból való feltöltése sem fog jót tenni akár a reduktornak vagy akár a szelepeknek,tehát óvatosan!(Aki búvárpalackot használ a töltéshez, annak ajánlott 1-2 évente tisztítani a palackot,amit homokszórással szokott elvégezni az arra szakosodott szakember.)De ettől függetlenül,én is a palackos megoldást részesítem előnyben,mert lusta vagyok pumpálgatni..Laughing

MIRE IS JÓ A REDUKTOR?

Nos nevezhetjük regulátornak is,nem tudom pontosan melyik szó lenne a legjobb,erről heveny viták szoktak kialakulni.De mindkét szó jelentése valami féle szabályzást jelent és a lényege nagy vonalakban megfogalmazva valami ilyesmi:A nagy nyomású tartály (200 bár)éppen aktuális nyomását egy állandó előre beállított értékre redukálja ez a „szelep”,egy külön kamrán keresztül.Így a lövedékünk mindig teljesen állandó nyomást kap (70-110 bár között általában,energia függvényében) és így mindig egyforma sebességgel tudja elhagyni a fegyvercsövet.Magyarul maximum 1 m/sec sebesség ingadozáson belül fogja tartani a lövedékünket,ami miatt nem lehetetlen az akár 100 méterre való lövészet sem,mert a magasság mindig ugyanolyan lesz.Persze a 100 méterre nem 7,5 J-al gondoltam..

Az olcsóbb,egyszerűbb PCP fegyverekben mivel nincs reduktor,ahogy változik a nyomás a tartályban,úgy változik a lövedék sebessége is.Kis távolságokon (10-20 méter)nagy eltérés nem lesz.Viszont 50 méter körül már 4-8 cm magasság eltérés is lehet (ez akár 20 m/s ingadozás)ahogy változik a tartályban a nyomás.Ez több dolog függvénye hogy mikor mennyi,de létező jelenség.Persze ezek használatát is meg lehet szokni és tanulni,valamint vannak egészen jó reduktor nélküli fegyverek is mint a CZ200,de a HW100-nál nem kell nézegetni az aktuális nyomást és nem kell számolgatni a magasságot..

Azt szoktam mondani hogy a 300.000 ft alatti árkategóriában vásárolható légfegyverekben nincs reduktor,az e felett kaphatóakban már általában van. A HW100 reduktor tesztjeim alapján elég tág hőmérséklet ingadozást is jól elviselt,amiben szintén jeleskedett a többi fegyver között.Tartósan 0 fok körüli hőmérsékleten is jól és ingadozás nélkül tette a dolgát!

ENERGIA:

Magyarországon ugye 7,5 J- felett csak engedéllyel tarthatunk elvileg légfegyvert,sajnos ez a törvény ha tetszik ha nem.

Vannak akik nem tudják,ezért hangsúlyozom hogy ma Magyarországon a 7,5 J feletti energiával rendelkező légfegyver már lőfegyvernek minősül és ha nincs rá engedélyünk akkor akár letöltendő szabadságvesztéssel is büntethető.Viszont a 7,5 J alatti légfegyverekre semmilyen engedély nem szükséges.

Ettől függetlenül azért sokan keresnek több féle okból erősebbet,mint például sportlövőként hivatalosan erősebbel is versenyezhetünk akár,ami miatt lényeges kérdés hogy egy HW100-at hogyan tehetünk alkalmassá rá ha valaki mondjuk egy használt 7,5 J-s fegyver tulajdonosa és nagyobb energiával szeretne indulni.

Elvileg nálunk GYÁRI 7,5 J-os kapható a legtöbb esetben és ezeket nem is nagyon lehet fentebb állítani,kár hozzá nyúlni.Ha mégis belepiszkálunk akkor jelentős sebesség ingadozásra számíthatunk majd és minimális energia növekedésre.Ilyenkor megnőhet majd a levegő igénye is a fegyvernek,ha nem lesznek összhangban a beállítások.

Ezek a 7,5 J-ak szerkezetileg 4 apró dologban vagy beállításban is különböznek az állítható FAC verzióstól,ezért ha csak buherálni tudjuk NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI!!!

     

Viszont a gyár készít 16-25-30-35 és már 41 J-s energiával is ilyen fegyvereket,de ezek általában majd minden szomszédos országban is valamilyen szinten korlátozva,butítva vannak.A gyári 7,5 J-ost felfelé nem nagyon lehet állítani,viszont a gyári FAC verziót visszafelé igen és innen kezdve ha nem Magyarországon élünk,vagy engedélyünk van rá akkor oda-vissza is lehet akár állítani a fegyverünket minden gond nélkül.

Ebben az esetben elég csak az ütőmű rugó erejét növelni vagy csökkenteni,ami a fegyver végén található zárófedél alatt található csavarral lehetséges,miután az ezt rögzítő pici csavart is meglazítottuk.

Ehhez a pici csavarhoz a fegyver bal oldalán lévő kis lyukon férünk hozzá,de csak a felhúzókar hátrahúzott pozíciójában válik láthatóvá.Ezt a csavart ne felejtsük el meglazítani vagy kivenni,mert egyébként ha így próbáljuk állítani az ütőmű rugó állító csavart,meg fogja rágni az oldalán a menetet és ez később problémákhoz vezethet.Egyébként gyártanak már hozzá külső állító csavart is,amit ha beszerelünk,utána úgy tudunk majd energiát állítani hogy nem kell különösebben szétszerelni a fegyvert.

    

    

Ha az erősebb „Fac” verziót állítjuk,ilyenkor nem kell a reduktor nyomást is állítani,és teljesen egyenletes marad a lövedék sebessége is.Gyakorlatilag annyira állítjuk egy imbusz kulccsal amennyire akarjuk.Természetesen az állítást minden esetben célszerű lövedék sebesség mérővel ellenőrizni,mert nem szabad az ütőmű rugót csak a gyár által kalibrált értékig feszíteni,állítani.Ha túl tekerjük,több probléma is jelentkezni fog,amire most nem térek ki.

Általában a gyári maximum energia és a 7,5 J között 2,5-3,5 menet különbség van,tehát csak ennyit szabad tekerni. Tehát a „fac” verzió is lehet 7,5 J és teljesen hivatalos,csak esetleg van esély rá ha úgy alakul hogy buherálás nélkül is szabályozni tudjuk.A Fac kivitel minden esetben a fegyver dobozán jelölve van (FAC)és 2014-től már a fegyverre is rá van gravírozva a gyári energia.Ha ez „F” jelölésű akkor gyári 7,5 J,ami nem egyezik meg a ’FAC’-al.Tapasztalataim szerint a boltokban sem nagyon értenek vagy nem akarnak érteni hozzá,de előfordul hogy eladják a gyári 7,5 J-t azzal a szöveggel hogy csak ezt meg azt kell cserélni majd benne,és máris fac lesz.Sajnos ez nem minden esetben van így,erre érdemes odafigyelni vásárláskor.Persze a gyári FAC-ot is lehet több módon is gyengíteni,nem biztos hogy elég csak az ütőmű rugót feszíteni.Előfordulhat hogy gyengébb rugót tesznek bele,esetleg a reduktor nyomást is elállíthatják,stb...Ez kereskedője válogatja,hogy ki mennyire akar belepiszkálni,de egyébként a sima állítás,esetleg menetrögzítővel fixálva tökéletes megoldás.

    

A FEGYVER PONTOSSÁGA:

 Cáfolnék egy tévhitet hogy csak a hosszú cső a pontos.Ma már nem Old Shatterhand és Winnetou idejében élünk és még csak nem is Slavia hosszú csöve a divat.

Számtalan példát láttam már hogy 300 mm-es csővel is megközelítőleg olyan pontosan lehet lőni mint egy 500-600 mm-es csővel.Ennél a fegyvernél is bátran meg lehet vásárolni akár a 310 vagy 410 mm-es csövűt is,mert a pontossága annak is tökéletes!50 méterre 1 cm-en belüli szórásképe van minden hw csőnek,amennyiben megfelelő kézben van és megfelelő lövedékkel lövünk. Viszont előfordulhat egy új csőnél,hogy használat előtt tisztítani,esetleg polírozni kell.Ezt főleg a 600 mm-es csöveknél figyeltem meg.

A gyártó egy korrózió elleni védőfilm réteget alkalmaz, a huzagolás védelme érdekében.Ez nem minden esetben jön ki magától a csőből pár lövés után. A megoldás, hogy pár száz lövés után magától kitisztul,vagy kivesszük a csövet és polírozunk..

A polírozás nem nagy dolog.Lényegében pár filckorong és egy jó paszta kell hozzá.Én a VFG Weapon Care-t használom ilyen célokra.A polírozás után bő tisztítás kefével és Ballistollal,de ha nincs akár WD40-el..Ha nem javulna a szóráskép,akkor ismételjük meg a polírozást még egyszer.

A cső könnyen kivehető a tisztításhoz,mert 1 db csavar fogja.A tartály kitekerése után férünk hozzá.

A HW100 csövek egymással kompatibilisek,tehát tetszés szerint más hosszúságú,akár FSB cső is szerelhető a fegyverbe.

    

A cső hossz viszont befolyásolja a kihozható energiát,ami így áll össze:

„Fac,K” verzió 300-400 mm cső 4,5 mm max 25 J.

„Fac” verzió 500-600 mm cső 4,5 mm max 30 J.

„Fac,K” verzió 400-500 mm cső 5,5 mm max 35 J

„Fac” verzió 600 mm cső 5,5 mm max 41 J.

Ezek és minden más adat is megtalálható a weihrauch-sport.de hivatalos oldalán. Ami még kimaradt hogy a „K” rövid csövűeknél mindig egy kisebb tartály (0,105 L) van a fegyverhez, így 50 mm-el rövidebb a tartály és a fegyvertus is.Így a „K” hossza alig 900 mm,de rendkívül pofás és kompakt kis fegyvert tarthatunk a kezünkben.

A hosszú csövűeknél nagyobb tartály(0,175 L ) és hosszabb tus is dukál,így átlagban 1070 mm hosszal kell számolnunk.

    

FSB:

A cég gyárt „FSB” megjelölésű modellt is,ami lényegében egy köpenycsöves változat egy 3 kamrás beépített kis hangtompival a cső végében.Én csak két kamrát „bányásztam”ki a csőből a fotózáshoz,de van benne egy harmadik is.Lényegében egy kis filc, plusz rugók és pár darab alátét,de olyan 16 J-ig hatásosan csillapítja a hangokat,annál is inkább mert a köpenycsőben visszafelé is áramlik a levegő,ami 4 db kis furaton át távozik a csőfarnál.

     

     

Még egy tévhit,hogy a HW100 cső végén hangtompító van gyárilag.Sajnos nem így van.Egy sima csőkompenzátor,magyarul egy üreges csőköpeny,ami védi a csővéget az esetleges sérülésektől.Létezik ugyan gyári hangtompis is,de gyárilag azokat maximum 16 J energiával gyártják és menetesen csatlakoznak a csőhöz.

     

GYÁRI TARTOZÉKOK:

A gyár szerencsére nem spórolt a tartozékokkal sem.A fegyverhez alapból jár a 2 db fém tár,ami szinte soha nem megy tönkre,mert nem műanyagból van.Itt megtaláljuk még a gyors töltő csonkot (Quick-fill típusnál)valamint 2 db rézből készült tartozékot.Az egyik arra való ha a tartályunkból az összes levegőt szeretnénk kiereszteni,akkor a menetes végére kell tekerni.A másik pedig egy adapter,aminek segítségével a tartályt búvárpalackhoz tudjuk direktben csatlakoztatni.

                                             

 

 

Ha esetleg eresztené a levegőt:  

A HW100 nagyon jó fegyver,de elég kényes jószág.Ha vigyázunk rá pár év után akkor is előfordulhat, hogy ereszteni kezdi a levegőt.Ilyenkor az első tenni való hogy kitekerjük a tartályt,majd 1-2 nap múlva ellenőrizzük hogy így is fogyott e a levegő.Ha fogyott a tartályból,akkor a töltő szelep alá ment egy kis piszok,ami viszonylag kis probléma.

Általában viszont inkább a fegyver valamelyik "O" gyűrűje szokta magát megadni,így ha nyomás alatt van a fegyver,akkor szép lassan ereszti el a levegőt..

Általában két tömítés szokott tönkremenni,mindkettő filléres dolog és percek kérdése a csere.Az egyik ahová a tartályt betekerjük,és közvetlenül tartja a nyomást.

A másik a "C" és "D" modul közötti "C1" alkatrész alatt lévő "O"gyűrű.(Képek a régi ponggin találhatóak a modulokról).Na ezt már nehezebb cserélni és nagyobb odafigyelést igényel.A rossz hír hogy pár év alatt magától el tud öregedni tehát mindenképp cserére szorulhat.

Viszont ha ereszt a fegyver, 90%-ban ez a tömítés szokott lenni a hunyó,így ha tudjuk mihez kell nyúlni könnyű kicserélni.Ilyen tömítést lehet rendelni több helyről is de lehetőleg csak a gyárit vásároljuk meg hozzá mert sokkal tovább bírja majd.Ha beszerzése problémát okoz nekünk akkor fáradjunk be a  mintával egy szimering szaküzletbe ott is kaphatunk hozzá pár forintért,ugyan csak után gyártottat de azért pár évig az is bírni szokta.

Lássuk képekben:

     

A KÉPEKEN JÓL LÁTSZIK AZ OLAJTÓL ELMÁLLOTT GUMIGYŰRŰ..

     

 

Végül nézzük meg mit rejt a fegyver hátsó része.A képeken az ütőmű rugó,felhúzó kar és a többi ketyere..Ha valaki szétszedi, kösse fel azt a bizonyos gatyát.Laughing

    

    

ÖSSZESÍTVE:


A HW100 egy nagyon jó fegyver,és bátran merem ajánlani szinte minden célra.Minden tekintetben sokkal többet tud mint a Hatsan vagy Benjamin pcp-k,sőt az Air Arms fegyverktől is jobbnak ítélem meg,a reduktor és az elsütő szerkezet finomsága miatt.

Egyénileg el lehet dönteni kinek melyik tetszik,hiszen bő választék van belőle.Véleményem szerint egy „K” típusú rövid csövű,akár 7,5 J-s fegyver is rendkívül jó választás,hobbi célokra!

A fegyver minden része óramű pontossággal működik,semmit nem kell és nem is szabad rángatni,erőltetni .Ez egy műszer… Egyre vigyázzunk,ha használt példányt vásárolnánk,nem árt megnézetni szakemberrel.Sajnos akad belőle buherált példány a használt piacon,amit gyári 7,5 J-al vásároltak aztán az energia „faragás” próbálkozási kísérletek nem használtak neki. Ha nem hozzáértő nyúlt hozzá,lehetnek olyan problémák vele ami esetleg elviszi azt a pénzt,amit az új fegyver vásárlása helyett megtakarítottunk.


Van itt 1-2 dolog amit érdemes még esetleg átgondolni vásárlás előtt.

A hosszú csövű változat alap súlya 3900 gramm,a hossza pedig 1070 mm.Ha erre teszünk egy normális méretű távcsövet,esetleg bipod vagy kiskutya fülét,akkor a fegyver súlya közelíti vagy esetleg meg is fogja haladni az 5 kilót!

Ezzel majd csak akkor szembesülünk,amikor kézbe vesszük és bizony rájövünk hogy ez a fegyver így bizony rohadt nehéz..

A másik dolog még hogy a fegyver alap hossza 107 cm.Előbb utóbb bizony biztosan teszünk majd rá egy hangtompítót,amivel a fegyver hossza eléri majd a 125 cm-t.Nem tudom ki hogy van vele,de én az ilyen hosszú fegyverekkel mindig akadozva közlekedek a házban:)

Ha számít a súly és a hossz akkor én a HW100 rövid azaz K típusát javaslom,vagy érdemes még körülnézni a légfegyveres kínálatban más gyártóknál is..

Ezúttal itt is szeretném megköszönni a legpuska.eu weboldal tulajdonosának,hogy a cikk írásakor biztosította számomra a fegyvereket a fotózás idejére.

     

     

     

 

 

 

S.C   2014.10.


Utóirat:

Most 2016-ban megjelent az ÚJ "S" tussal kiadott HW 100 is!

Az új tus,már szimmetrikus kialakítású.Jobb és balkezes lövők is tudják egyaránt használni.A formavilága nagyon tetszetős!

 

A képeken látható a "T" és az új "S" és a régi-új "S" tus is egymás alatt.


Ha valaki szeretne egy ilyen új HW100-at vásárolni,érdeklődjön ezen a  számon:

30/212-0405

 

           

           

          

          Legfrissebb Hírek