Búvárpalack vs PCP pumpa


Néhány információ palackokról és pumpákról..


Napjainkban egyre szélesebb teret hódítanak a sűrített levegővel működő (PCP) légfegyverek,így azt hiszem időszerű foglalkozni a kérdéssel:

Mivel és hogyan töltsük fel a kívánt nyomásra a fegyverünk tartályát?

Sokan cserélik ma le a régi hagyományos működésű rugós/dugattyús fegyvereiket a modern pcp fegyverekre,de halvány lepkepuki fogalma sincs róla a legtöbb kezdő PCP légpuskásnak,hogy mit válasszon és hogyan működik a dolog.. Nekik szeretnék most segíteni,hátha ezzel megkönnyítem a választást.

 

Jelenleg két alternatíva lehetséges, ami könnyen elérhető. Egyik az egyszerűbb,de enyhén szólva testmozgást igénylő feladat,ami a PCP pumpa.

Másik a nagy nyomású sűrített levegővel töltött búvár vagy légzőpalack.

Első körben nézzük meg,hogyan működik a pumpával való töltés.(Már előre bocsánatot kérek a haladó szintű légpuskásoktól a szájbarágós fogalmazás miatt,de szükség van rá,a kezdők miatt.)

A speciálisan erre a célra fejlesztett Pcp pumpák új ára ma Magyarországon kb. 60.000-90.000 ft között mozog. Az ár függ a minőségtől,meg a nem kevés Magyar áfától is.

Az olcsóbb gyártók közül a Hatsan-t,a jobb minőségűek közül a Német Gehmann-t és a két Angol gyártótól a Webley-t és a legismertebb Hill-t említeném.

Mivel ezek a pumpák nem kis terhelésnek vannak kitéve,így érdemes a jobb minőséget választani és az sem árt ha lehet alkatrészt kapni hozzá. A Hill és Webley pumpákhoz viszonylag könnyen hozzá lehet férni felújító készlethez,ami nagyjából 8-10.000 ft-os költség. De ne szaladjunk ennyire előre,nézzük hogy működik a pumpa..

       

Fegyverünk típusához érdemes választani a pumpa típusát.Vannak olyan légfegyverek amik nem gyorstöltős tartállyal szereltek,így minden töltéshez ki kell venni a fegyver tartályát és egy adapter segítségével bele kell tekerni a pumpán az erre a célra kialakított menetes töltő nyílásba. Ugyan ma már ez egyre ritkább,de még előfordul.

Ilyen fegyver pl. a CZ 200,elég sok Walther típus és a régebbi gyártású HW 100 is.Most hirtelen ennyi jutott eszembe:)

Ezeket a tartályokat csak a GEHMANN típusú pumpával tudjuk majd párosítani,mert a többi gyártó már tömlővel szereli a pumpáját és azokhoz csak külön adapter vásárlása után tudnánk a tartályt csatlakoztatni.

A gyorstöltős tartállyal szerelt fegyvereknél már nem kell ki-be tekergetni a tartályt,hanem egy töltőcsonk segítségével egész egyszerűen kívülről tudjuk tölteni a fegyverünket. Ehhez mindössze annyit kell tennünk,hogy csatlakoztatjuk a töltőcsonkot a pumpa tömlőjéhez,majd villáskulccsal összehúzzuk azt. Ez után a csonkot a helyére tolva mehet a levegő a fegyver tartályába..

Itt még megjegyezném hogy kissé elavult már a nem gyorstöltős tartály manapság.Az állandó tekergetéstől előbb-utóbb a menetek megsérülhetnek,aminek nem lesz olcsó mulatság a javítása. Az meg már csak hab a tortán, hogy tartály tekergetése miatt a lőlapon némi pontatlanság is adódhat majd,mivel a fegyver csövét is mozgatjuk ilyenkor folyamatosan,ami változtathat a szórásképen is. Ma már nem ördöngösség átalakítani az ilyen tartályokat gyorstöltősre,pénz és szakember kérdése a dolog.

      

      

Bármelyik pumpára essen is a választásunk,általában báronként egy pumpaciklussal számolhatunk majd.Ez annyit jelent hogy ha egyszer felhúzzuk, majd letoljuk a pumpát,az nekünk a tartályba 1 bárt fog nyomni majd.

A gyakorlatban ez úgy működik hogy 50 pumpálás után biztosan kifulladunk és pihenni kell majd. A pihenőre nem csak nekünk, hanem a pumpának is szüksége van.Ha megfogjuk ilyenkor a pumpa szárát,érezni fogjuk hogy melegszik a súrlódástól és ha nem hagyjuk hűlni,akkor a benne lévő O gyűrűk hamarabb tönkre mennek majd a kelleténél.

Az átlag légpuskákat 200 bárra kell tölteni,de vannak típusok amiket 250 vagy 300 bárra is lehet.Ezt a terhelést a pumpák és mi sem igazán bírjuk,így ezeknél a fegyvereknél talán jobb választás lehet a búvárpalackos töltés választása.

Könnyen ki lehet számolni hogy egy üres tartály feltöltésénél nulláról-kétszáz bárra minimum három pihenőt kell majd beiktatnunk. Persze ez csak az üres tartály első feltöltésénél van így,mivel általában 90-200 bár között kell használni az átlag pcp légfegyvereket,tehát 90 bár alá nem szabad engedni a nyomást a tartályban. Így félúton, azaz 150 bár környékén kell csak egy pihenőt tartani,azaz két nekifutásra tudjuk majd a tartályt,teljesen feltölteni. Bajban akkor vagyunk ha 300 báros a tartályunk,mert oda pumpával feltölteni a tartályt,szinte lehetetlen.Lehet hogy párszor sikerülni fog,de biztos vagyok benne hogy a pumpa legyen bármilyen jó minőség is,hamar beadja majd a kulcsot..

A pumpa csúszó részeit (szárát) néha kenegetni kell,szilikonos zsírral.Ezzel késleltetjük a benne lévő O gyűrűk kopását,ami a nyomásért felelős. A Hill pumpákhoz ez a zsír egy tubusban, tartozékként található meg a dobozában.

Használat közben törekedjünk a tiszta környezetre,porban,piszokban ne használjuk a pumpát.A szennyeződések hamar rátapadnak a zsíros-olajos felületre és csiszoló hatással bírhatnak,ami idő előtti meghibásodáshoz vezethet.Arról nem beszélve hogy a pumpán keresztül bejuthat a fegyverbe is,amiben még nagyobb károkat okozhat!

Ma már nem ritka a több mint félmilliós légfegyver,amibe nem kerülhet por és piszok!Nagyon érzékenyek rá!

Páraszűrő:

A legtöbb pumpa alapból rendelkezik beépített mechanikus szűrővel,aminek feladata a nagyobb szennyeződések kiszűrése. Persze ez nem jelenti azt hogy biztonságosan tölthetjük vele a fegyverünket egy erdő vagy mező közepén:) Én meg sem próbálnám ott tölteni,de hát különbözőek vagyunk.. A Hill pumpákhoz külön lehet vásárolni páraszűrőt és hozzá betétet.Ez nem csak a levegőben lévő nedvességet,hanem a kisebb mechanikai szennyeződéseket is képes megszűrni. Van e rá szükség?Véleményem szerint ha figyelünk rá és mindig tiszta környezetben töltjük a fegyverünket Magyarországi éghajlaton nézve,akkor talán nincs rá feltétlenül szükség.Persze ha biztosra akarunk menni és egy reduktorral szerelt drágább légfegyverünk van,akkor mindenképpen ajánlott már a páraszűrő is.

A pára és víz az acél részeken hamar korrózióba kezd,ami komoly problémákat okozhat a fegyver működésében. Már csak azért is,mert a légfegyverek reduktorjaiban, általában acélból készült alátétek hada sorakozik..

      


Összefoglalva a pumpa előnyeit:

Könnyen szállítható,biztonságos üzemeltetésű,bárki tudja használni.

Hátrányai:

Van meghibásodási lehetősége,van némi karbantartás igény,komoly fizikai munka minden egyes használat.


Búvárpalack:

Ez már egy teljesen más műfaj,nem kis felelősséggel. A palackos töltés nagyon kényelmes,mondhatni pillanatok kérdése,de jó tudni hogy a 300 bárral töltött palack rendkívül veszélyes is tud lenni! Ha netán felrobban,mert akkora ütést kap,netán egy karambol esetén az autóban,akkor kezek és lábak repkednek majd,azt garantálom.De mégsem kell annyira félni tőle,csak jól kell választani és megfelelő figyelmet fordítani rá ha palackot használunk.

Az első hiba amit a kezdők gyakran elkövetnek,hogy nem a megfelelő palackot vásárolják meg. A 200 báros fegyverekhez 300 báros búvárpalack kell,mert 200-ról 200-ra nem lehet tölteni! Mindenképpen túlnyomás kell,ezért kell a 300-ra töltött palack.

Ezekre a palackokra rá van ütve hogy üzemi nyomás 300 bár (PS). Próba nyomás 450 bár (PT). Átlagban a 6 literes a sláger,mivel ez a megfizethető az új palack vásárlása esetén..Egyébként minél nagyobb,annál jobb. Egy 6 literes 300 bárra töltött palackról kb. 12-14 alkalommal tudjuk majd feltölteni 190-200 bárra a fegyverünk tartályát. Sok a piacon a 200-as használt palack (300-as próbával),mivel a búvárok azt használják,de az nekünk sajnos nem jó.Kivéve ha valamilyen co2 fegyverből átalakított pcp fegyvert szeretnénk tölteni vele,mert azokat a legtöbbször csak 70-80 bárra kell feltölteni.

      

      

      

 

A búvárpalackok két legismertebb típusa közül az egyik,a kompozit palack,ami lényegében egy üvegszálas-műanyag és alumínium ötvözet. A palack 80%-a egy speciális kompozit,ami miatt nagyon kompakt,könnyű,hordozható és sérülékeny. Előnye hogy belül nem rozsdásodik,így a fegyver töltése közben nem fog rozsda kerülni belőle a fegyverünk tartályába. Hátránya hogy ütést nem kaphat,nem ejthetjük el,nem dőlhet el.Ugyan 1-2 ilyen kisebb balesetnél valószínűleg nem fog sérülni,de nagyobb ütés után már én nem biztos hogy mellé mernék ülni az autóbanSealed

Ha újat vásárolunk belőle,ára egy 7 literesnek kb. 100.000 ft körül mozog.Ha tudunk vigyázni rá,nagyon jó választás de mint tudjuk az ördög nem alszik.. Ha használtat vásárolnánk belőle,arra mindenképpen figyelni kell hogy ezek a palackok átlagosan 20-25 évre készülnek.Tehát ha eléri a 20-25 éves kort,akkor utána már nem lehet újra nyomáspróbázni.Ha nincs érvényes nyomáspróba akkor nem fogják nekünk feltölteni.. Minden ilyen kompozit palackon rajta van a gyártás ideje és az utolsó próbázhatóság ideje is.Tehát két dátumot keressünk rajta. A használt palackoknál van hogy teszik a hülyét eladáskor és nem szólnak,pedig már nem lehet többször próbáztatni,így pedig dobhatjuk a kukába..

       

       

Más a helyzet az acél palackoknál,amik átlagosan 50 évre készülnek.Falvastagságuk majdcsak eléri az 1 cm-t,ami miatt nagyon ritka ha ezek balesetet okoznak. Ezek egyetlen gyenge pontja a csap,azt kell védeni a külső erőszakos behatásoktól.Egyébként nagyon biztonságos és sokszor újra próbáztatható.

Az új 300 báros 6 literes acélpalackok ára kb. 60.000 ft,a használt palackok ára kb. 35.000 ft körül mozog. A használtakat egyre nehezebb beszerezni,mivel egyre több a légpuska...

Két hátránya van az acél palackoknak. Egyik a súlya,ami egy 6 literes palacknál megközelítőleg 9-12 kg. A gyártási év és a gyártója szerint is különbözhet.

A másik hátrány hogy az állandó töltögetés miatt páralecsapódás keletkezhet benne,ami miatt ez idővel korrózióhoz vezethet a palack belső falán. A leváló rozsda darabkák a fegyverbe kerülve pedig problémákat okozhatnak.

Erre megoldás hogy bizonyos időnként homokszórással tisztítják ki a palackokat.Ez évente szokták javasolni az ilyen jellegű felhasználás mellett,de erre csak akkor van szükség ha olyan sokat használjuk hogy kb. havonta kell tölteni a palackot. Szerintem ha 2-3 évente elvégzik ezt a homokszórásos tisztítást,az is elegendő lehet. Persze ha használt palackot vásárolunk,akkor ezt nem érdemes halogatni,nem egy nagy összeg és fő a biztonságos használat.

       

Nyomáspróba:

Egy új palackot általában 5 évig nem kell próbáztatni.Hallottam már olyat is hogy 10 év,de ez szerintem félrevető információ. Az 5 évet a gyártási évtől kell számítani,ami megtalálható minden palackon. A használt palackoknak adható 3 vagy 5 év is,nyomáspróbáztató cége válogatja... Ez azt jelenti hogy legkésőbb 3-5 évente újra kell vizsgáztatni a palackot és ilyenkor érdemes elvégeztetni a belső tisztítást is. A nyomáspróba a használt palackoknál minden esetben rá van ütve a palack nyakára.

       

A számsor tartalmazza a 2. képen láthatóan:

11/05/12 próbajel és 14 ,majd az alsó sorban 14/04.10 próbajel és 17.

Ezek a számok azt jelzik hogy 2011 és 2014-ben volt próbáztatva.

A végén a számsornak hogy 2014 és 2017-ig volt vagy még érvényes. Középen pedig a dátum.

Tehát felső sor:2011.05.12-én próbázott,ami 2014. 05.12-ig volt érvényes.

Alsó sor:2014.04.10-én próbázott,ami 2017.04.10-ig érvényes.

Ezen a képen két különböző nyomáspróba látható egymás alatt,ami elég ritka egyébként. Remélem, ezen ismeretek fényében már talán ti is ki tudjátok majd találni hogy melyik számsor mit jelent..


Töltés:

Ezeket a palackokat csak erre szakosodott cégek töltik fel,a megfelelő kompresszorral. Vidéken nem tudom megmondani hogy hol,de érdeklődjetek róla az ismerős légpuskások köreiben vagy az index légpuskás fórumban.

Budapesten több helyen is tudják tölteni, illetve a nyomáspróbáztatást is elvégzik ha szükséges. A palack töltése kb. 1500-2000 ft /db. A palack próbáztatása kb. 6000 ft + áfa / db. Én két helyet tudok nektek javasolni.


Pesti oldalon:

DIVE TECHNIK KFT. 1108. Budapest, Gyömrői út 140. II. épület

Tel.: 1/264-8911 Pichler Károly 06-70/337-2341

Budai Oldalon:

1125 Budapest Csipke utca 5.

Gáti Zoltán 0630/578-2060


Töltés és próbáztatás előtt is feltétlenül egyeztessetek velük telefonon,lehetőleg munkaidőben. Ha nem muszáj akkor buta kérdésekkel ne fárasszátok őket,az ő szakterületük nem a légpuska.

Egyébként ma már nem csak sűrített levegővel lehet tölteni a fegyvereinket.Van aki Nitrogént,van aki Argont használ erre a célra.Ki mihez fér hozzá,de ennek a két gáznak a töltése nem olcsó mulatság!

Amit nem szabad:Tiszta oxigénnel megpróbálni tölteni a fegyvert!Az oxigén bármilyen olaj vagy zsírral való találkozása esetén robbanáshoz vezethet!


A fegyver töltése palackról:

A búvárpalackról való töltéshez szükségünk lehet még egy átfejtő szettre is,ami fesztelenítővel van szerelve.Az átfejtő szett egyik végét a palackhoz,másik végét a gyorstöltő csonkhoz kell csatlakoztatni. Mivel a legtöbb tartályt csak 200 bárra kell tölteni és a teljesen feltöltött búvárpalackba 300 bár is lehet,ez azt jelenti hogy a csap nyitása után egy pillanat alatt fel,vagy akár túl is tudjuk tölteni a kívánt 200 bártól a fegyverünk tartályát.

Ezt semmiképpen nem szabad,ezért töltőszettet olyat érdemes vásárolni amiben van beépített szűkítés,hogy ne ömöljön a levegő szabályozás nélkül. A másik dolog,hogy a tartályunkat kizárólag lassan szabad minden légfegyvernél tölteni,nem érheti túl nagy nyomás-lökés impulzus,mert az robbanásveszélyes is lehet.

Ezek a mai modern fegyver tartályok iszonyat nagy nyomást is kibírnak,de általában olyan vékony anyagból vannak hogy csak úgy bírja hosszú-hosszú éveken át az igénybevételt,ha figyelünk rá.Ezért kell lehetőleg minél lassabban tölteni,mert ezzel kitolható az élettartama.

A fesztelenítőre azért van szükség,mert mielőtt kihúzzuk a töltőcsonkot a tartályból,előtte a tömlőben lévő nyomást ki kell engedni.Ha ezt nem végezzük el,akkor nagy pukkanás kíséretében is ki tudjuk húzni a csonkot,de a legtöbb esetben ilyenkor megsérülnek a csonkon lévő gumi O gyűrűk,amik a levegő útját állják nekünk a töltés közben. Ezt a fesztelenítőt megtaláljuk a pcp pumpákon is,ott is ugyanígy kell eljárnunk minden töltés során.

      

 

Búvárpalackot vagy hozzá való töltőszettet találtok eladót a használt légpuska rovatunkban,vagy hívjátok ez ügyben a 70-592-7575 számot.


A mai PCP fegyverek nagyon jók,igazán nagy lehetőségek rejlenek bennük.Nem kell félni tőlük,sőt haladni kell a korral. A nagy nyomás megint csak nem hordoz akkora veszélyeket magában mint elsőre látszik,de mindenképpen egy felelősségteljes felnőtt embert kíván a nagy nyomású palackok használata.S.C. 2016.10.Legfrissebb Hírek