ZORAKI HP01-2 PCA LÉGPISZTOLY


A pneumatikus Török csoda


MŰSZAKI ADATOK:

Teljes hossz: 315 mm

Magassága: 170 mm

Szélessége: 39 mm ,a markolat alja 51 mm

Irányzék távolsága: 230 mm

Csőhossz: 180 mm, huzagolt acél cső

Súly: 1100 gramm

Kaliber: 4,5 vagy 5,5 mm

Teljesítménye: A gyártó szerint 9-10 J 

Energiaforrása: Pca (pneumatikus,pumpás)

Lövet: 1 lövetű, szoknyás lövedékkel.

Sütése:SAO előhúzásos,állítható.

Biztosítása:automata

Fogyasztói ára: 60.000 ft (2016.06. z-shops.eu)

Weblap:  http://www.atakarms.com/

 

A Zoraki nevet,első alkalommal valamikor 8-9 évvel ezelőtt halottam Magyarországon.Akkortájt tört be hozzánk a Török gyártó,az olcsó de mégis használható gázpisztolyaival.

Nagyjából akkoriban jöttek be hozzánk a szintén Török Hatsan fegyverek is,de ez egy másik történet..

A Zoraki (Atakarms) 2006-ban alakult Isztambulban.Fő tevékenységük a gáz és riasztó fegyverek gyártása,de utóbbi időben nagy meglepődésemre a légfegyverek piacát is célba vették.

Évekig nem hallottam róluk semmilyen új információt,de a napokban kezembe akadt az új PCA légpisztolyuk,amit kíváncsian teszteltem!


A Zoraki HP-01 nagyon úgy néz ki,mintha a Weihrauch HW 40 PCA koppintása volna.Minimális különbségek vannak,de a hasonlóság elég nagy. A HP-01 nagyrészt jó minőségű műanyagból,a lényeges alkatrészek fémből vannak.

        

        

A műanyag tok belső oldalán egy fém lemezből készült vasalt rész is megtalálható,hogy a szerkezetet a tokhoz rögzítő stiftek ne koptassák ki pár száz felhúzás után a tokot.

        

A teljes fegyver felépítése nagyon robusztus,többek közt a markolat része is.

A tok alsó és felső részén is találunk egy 19 mm széles Weaver sínt,annak aki karácsonyfát szeretne építeni a pisztolyából egy lámpával meg egy lézerrel:)

Az elsütő szerkezet és a lényeges részek alumínium,a légsűrítő henger acélból van.

        

Maga a fegyver működése PCA azaz pneumatikus.A felső rész felnyitásával majd lezárásával a léghenger segítségével levegőt sűrítünk a pisztoly légtartályába. Ezt a sűrített levegőt a lövés pillanatában egy szelep engedi be a lövedékünk mögé.

Így ilyenkor nincs mozgó alkatrész,nincs hátrarúgás,így a lehető legpontosabb lövést tudjuk leadni.

A HP-01 nem csak egy pumpálásra van tervezve,mint a Weihrauch pisztolyok. A gyártó úgy építette meg a fegyvert hogy 1-4 pumpálás erejéig lehet használni,azaz több pumpálás nagyobb energia.

A pisztolyhoz kapott prospektusban szépen le van írva hogy 3-4 pumpálás javasolt maximum. Valamint robbantott ábrák és használati útmutató is szerepel benne.

        

        

A lövedék sebesség mérés tesztemen a következő adatokat mértem. A teszt alany egy 5,5-ös légpisztoly volt. A méréshez 1,03 grammos JSB lövedéket használtam.

1 pumpálás 89 m/s (4,0 J)

2 pumpálás 120 m/s (7,4 J)

3 pumpálás 149 m/s (11,4 J)

4 pumpálás 162 m/s (13,5 J)

5 pumpálásnál már nem nőtt tovább az energia.

Ebből adódik hogy valóban 2-4 pumpálásra tervezték a HP-01-et.

Ami érdekes volt számomra a teszten,hogy szinte minden esetben teljesen azonos sebességet mértem,azonos pumpálásnál. Tehát nem volt szinte semmilyen sebesség ingadozás,ami azt jelenti hogy nagyon jól meg van építve a fegyver és megfelelő minőségűek a tömítések. Azért ez a Török fegyverekre nem minden esetben mondható rá..

Persze hangsúlyozom,hogy ha pumpálni fogjátok mint az őrült hogy minél erősebb legyen (Magyar mentalitás ugye) akkor bizony hamar tönkre fog menni. Ilyenkor a súrlódás hatására túlmelegszik a dugattyú tömítés és hamar elveszíti eredeti funkcióját.

Tehát 1-2-3 pumpálással használjátok maximum és akkor biztosan nem lesz vele gond hosszú ideig.


A Zoraki szerkezetét összesen 2 db átmenő stift rögzíti a tokba,ugyanúgy mint a Weihrauch pca pisztolyokat is. A különbség csak annyi hogy amikor kiemeljük a szerkezetet,itt azért van ami szét tud esni,ha nem figyelünk..

        

Úgy látszik a Török fegyverek már csak ilyenek..Ebben erősen emlékeztet a Hatsan légpuskákra:)

A szelep rész kívülről olyan mintha egy földönkívüli űrhajóról mintázták volna:) De egyébként nem olyan bonyolult mint elsőre látszik..

        

Én ugyan nem szedtem darabokra,mivel egy új fegyverről van szó és olyanoknak sem ajánlom piszkálni akik nem értenek hozzá.

A léghenger robusztus felépítésű,jól meg van építve az is.

Az elsütő szerkezet fémből van és a sütése állítható.

A markolat felső részén hátulról lehet hozzáférni az állító csavarokhoz,ha valaki állítani szeretné.

A fegyver rendelkezik automata biztosítással is,a véletlen elsütés ellen.

       

A sütése gyárilag olyan jó,hogy hozzá nyúlni teljesen felesleges! Esküszöm közelíti a Weihrauch HW40 és HW75 kétzónás elsütő szerkezetének finomságát,annyira rendben van! Pici különbség még a Weihrauch fegyverekhez képest,hogy nincs kakas amit fel kell húzni az elsütés előtt,azaz nem a külső kakas hozza működésbe a szelepet..

Így valamelyest egyszerűbb a kezelhetősége a Zorakinak,mert csak pumpálunk és utána egyből lőhetünk.

       


A teszten 10 méterre (1 pumpálással) és 20 méterre (2 pumpálással) próbálkoztam,nyílt irányzékkal.

Mindkét esetben Jsb 1,03 grammos lövedéket használtam.

A képeken látszik hogy 10 méterre minden erőfeszítés nélkül 30 mm körüli szórásképet és 20 méterre sem lőttem sokkal rosszabbat vele. A hiba nem a pisztolyban volt:))Inkább az én megkopott pisztolyos lő tudásomban.

Én úgy látom hogy teljesen rendben van a cső huzagolása is,de azért aki nem minden nap lő légpisztollyal és nem gyakorol sokat,ő ezt tudja produkálni első nekifutásra. Persze ettől többet is tudhat ez a légpisztoly,csak koncentráció kérdése a dolog..

        

A Zoraki HP-01 ára most 60.000 ft körül mozog. (Z-shops). Ez nagyjából félúton van a Weihrauch HW 40 és a HW 75 ára között. Aki valamilyen oknál fogva kicsit erősebb légpisztolyra feni a fogát,és valamiért átlépheti a nálunk engedélyezett 7,5J-s határt,neki ajánlom ezt a légpisztolyt.

Összességében nekem tetszett a fegyver,a sütése abszolút pozitív csalódás volt.

Amit még esetleg érdemes említenem:A markolatot nem 160 cm magasságú, kis kezű férfiaknak tervezték,így inkább nagyobb kezű felnőtteknek javaslom.S.C. 2016.06.Legfrissebb Hírek