Falcon 5,5-25x50 (EMD) Céltávcső


Az okos távcső


MŰSZAKI ADATOK:

-NAGYÍTÁSI TARTOMÁNY: 5,5-25

-FRONTLENCSE ÁTMÉRŐ: 50 MM

-TUBUS MÉRET:30 MM

-TELJES HOSSZ:405 mm

-SÚLY: 910 GRAMM

-AKCIÓS ÁRA: 125.000 ft. (Z-shops)

-GYÁRTÓ HONLAPJA: http://www.falconoptics.com/

 

Mint ahogy itt az oldalon már egyszer leírtam,(Falcon T50 távcső cikk)a Falcon távcsövek 100%-os Angol gyártású minőségi termékek.Véleményem szerint ez manapság ritkaság számba megy,mert szinte minden Kínában készül sajnos..

A Falcon 5,5-25x50 távcső egy különleges,a többi távcsőgyártó sokszor túlárazott távcsövénél,sokkal fejlettebb technikát alkalmaz.Különlegessége hogy a szálkereszt nem a szokásos hátsó,hanem az első képsíkban foglal helyet.Ez annyit jelent hogy a nagyítás változtatásával egyenes arányban nő a szálkereszt mérete is.Ilyen távcső a Falcon csövein kívül nem sok van a piacon,ami pedig nem rossz dolog,ha váltakozó távolságokra,változó nagyításon és mildottal lövünk.Ez a három jellemző szinte minden napos dolog,ha nem 10 méterre puffogtatunk egy sörös dobozra..

 

A CSOMAGOLÁS ÉS A TÁVCSŐ:

      


A FALCON  5,5-25X50 távcsövünk képességeit ha kihasználjuk ha nem, akkor is ajánlott minden komolyabb Pcp működésű fegyverre rászerelni,ha 20-30 métertől távolabbi lövés a cél.   100.000 ft környékén egy sima normál távcsövet tudunk vásárolni,ami nem kezeli a nagyítási hibát.

A nagyítási hiba a mil-dot lövészetnél jön elő.Ha használjuk a mildotot akkor általában fix nagyításon változtatás nélkül szoktuk ezt tenni,mert ha változik a nagyítás akkor több vagy kevesebb mildottal kell alá vagy fölé céloznunk.Bár sokan erre nem figyelnek fel,csak csodálkoznak hogy mi a francért nem találtam el a célt,mikor tegnap még minden oké volt..

 

VALAHOGY ÍGY MŰKÖDIK A SIMA CÉLTÁVCSŐ:

Tételezzük fel hogy van egy komoly pcp fegyverünk és 60 méterre lövünk egy 6-24-es nagyítású távcsővel ami mondjuk 40 méterre volt nulla pontra állítva.Tehát a magasság itt ment pontba.Ugye 60 méterre már legalább 2-3 mildottal fölé kell célozni hogy a magasság jó legyen a 40 méteres nulla ponthoz képest.(ez energia függvénye is ugye) Sajnos létező hibajelenség,csak kevesen tudják hogy nem mindegy még az sem hogy mekkora nagyításon lövünk,mert minél kisebbre van állítva a nagyítás,annál kevesebb mi-dot kell és minél nagyobbra van állítva a nagyítás annál több mil-dot kell.. Na ezeket az adatokat nehéz megtanulni,szinte lehetetlen,mindig számolgatni.Ezért is javasolt mil-dot módszernél mindig ugyanakkora nagyítást használni.

Tapasztalataim szerint ez általában így működik:  

Ugyanarra a távolságra ahol 3-as nagyításon 1 mil-dot kell,6-os nagyításon már 2 mil-dot, 9-es nagyításon pedig 3 mil-dot kell.Tehát általában +3-as nagyításonként +1 mil-dot kell..

Ez egy 6-24-es nagyítású távcsőnél így áll össze nagyjából:

6-os nagyításon ha 2 mil-dot kell,akkor a legnagyobb nagyításon már 8 mil-dot kellene, ha ugyanarra a távolságra szeretnénk lőni,ugyanabba a magasságba csak ugye más nagyításon.. Persze típusonként lehet eltérés,de hasonlóan fog működni mint ahogy említettem. Ez egy nagyobb nagyítású távcsőnél jókora eltérés lehet,ha folyamatosan változó nagyításon használjuk.Ezért érdemes egy „közép mezőnyt” használni,ahol meg lehet tanulni idővel hogy mikor mennyit hová..

A FALCON 5,5-25X50 távcső ezt a hibát a szálkereszt nagyításával gyönyörűen kompenzálja.Magyarul mindegy milyen nagyítást használunk,mindig ugyanannyi mil-dot kell majd ugyanazon távolságra..Szerintem ez nagyon jó dolog,érdemes elgondolkodni rajta..

Ugyanezt a változó nagyítású szálkeresztet találjuk a Falcon más távcsöveiben is,amik a következőek:

M14  4-14x44

M18  4-18x44

M25  5,5-25x56 

 

ÍGY NÉZ KI A SZÁLKERESZT KÜLÖNBÖZŐ NAGYÍTÁSOKON:

               


A TARTOZÉKOK:

Távcsövünk oldal parallaxos,és mivel a szálkereszt is nagyítódik,így minden nagyításon a legpontosabban mérhetünk majd távolságot.Ehhez a parallax állítót majd fel kell címkézni(kalibrálni távolságmérővel),de a matricák hozzá itt nem tartozékok mint a Falcon T50 távcsőnél.

A nagy méretű parallax kerék sem tartozék alapból,de véleményem szerint az nem létszükséglet az átlag lövők számára..

Ami van hozzá a csomagban:Egy 50 mm hosszú árnyékoló toldat,2 db jó minőségű felpattintható műanyag lencsevédő,és 2 db kulcsocska a tornyok szereléséhez ha esetleg klikk kupakra szeretnénk cserélni.

A klikk kupak sem tartozék mint a T50-nél,de ez a távcső is tökéletesen alkalmas a klikkes lövészethez,mivel azonnal reagál az állításokra.

    

    

 

TERMÉSZETESEN EZ  A TÁVCSÖVE IS SORSZÁMOZOTT A FALCONNAK..


       


A TORNYOK:


 

       A PRÓBÁN  tökéletesen meg voltam elégedve a működéssel,szépen tette a dolgát a mildotos lövészetnél is.Viszont kis nagyításon a mil-dot pontok túl kicsik,szinte mondhatni használhatatlanok.Ez azért van mert kis nagyításon a szálkereszt is jóval kisebb méretű ugye.. A mil-dot pontokat Kb. 8-10-szeres nagyítástól lehet már jól használni,de tapasztalataim szerint ez nem jelent problémát,mert nagy valószínűséggel soha nem fogjuk ezt a távcsövet 10-es nagyítás alatt használni...

A lencsék minősége ennél a típusnál is elég jó,így elfogadható képet ad ha belenézünk,pedig csak 50 mm-es a frontlencse.Viszont a nagy testvér T50 képét meg sem közelíti..úgy látszik ennyit számít ha 50 vagy 60 mm-es a frontlencse.Viszont a kistesó 4-18x44 Falconnak már sokkal szebb képe van,nekem az a távcső volt a legszimpatikusabb.

Súlya lehetne könnyebb is,én nem szeretem a nehéz távcsöveket. A méretével nincs bajom,pont optimális egy közép kategóriás pcp fegyverre,de egy kis méretű CZ200-on is jó választás lehet még 7,5 J-hoz is!

Mivel a gyártó ennél a típusnál is 338 LM-t ad meg maximum kalibernek,így fogja bírni ha erősebb rugású golyós fegyveren szeretnénk használni akkor is.

Végezetül még leírom hogy a Falcon 5,5-25x50 távcsövét 3 féle szálkereszt típussal forgalmazzák,ami megtekinthető a gyártó honlapján.

EMD   ML16   B20

Bármelyikre is essen a választásunk,mindhárom nagyon vékony,így akár hobbi vagy versenyszerű használatra is tökéletesen alkalmas!

 

 

 

S.C.   2015.Legfrissebb Hírek