FALCON 4-18X44 CÉLTÁVCSŐ


A legjobban sikerült Falcon


MŰSZAKI ADATOK:

-NAGYÍTÁSI TARTOMÁNY: 4-18

-FRONTLENCSE ÁTMÉRŐ: 44 MM

-TUBUS MÉRET:30 MM

-TELJES HOSSZ:353 mm

-SÚLY: 740 GRAMM

-MINIMUM PARALLAX BEÁLLÍTÁSA:10 MÉTER

-LEGJOBB ÁRA: 120.000 ft. (Z-shops)

-GYÁRTÓ HONLAPJA: http://www.falconoptics.com/ 

 Egy nagyon jó távcsövet szeretnék most nektek ajánlani,ami az én egyik kedvenc távcsövem is egyben.Ez a távcső nem más, mint a Falcon 4-18x44 . Itt az oldalon van már pár hasonló leírás a Falcon távcsőcsaládról.A mostani cikkre azért szántam rá magam,mert véleményem szerint a 4-18x44, a Falcon legjobban sikerült és legjobban bevált terméke.Többek között én is ilyen távcsövet használok és több légpuskás barátom is.

      

A Falconnak kapható még jelenleg:

4-14x44

4-18x44

5,5-25x50

5,5-25x56

10-50x60 távcsöve a kínálatban.

2016 végén úgy döntött a gyártó,hogy megszünteti a gyártását egyes típusoknak. A 4-14x44 és az 5,5-25-ös távcsöveinek a képe,nem volt a legszebb.Én személy szerint,főleg a nagyobb nagyítású 5-25-ös távcsővel nem voltam megelégedve.Ezt a két típust ki is vették a gyártásból és ma már a megújult Falcon honlapján sem szerepel.

Viszont a gyártó jól mérte fel a helyzetet,mert a két legjobb és legkeresettebb távcsövét kicsit újratervezte és jelenleg már csak azokat gyártja.

Ebből egyik a T50 "nagyágyú",(10-50x60)ami most már kétféle szálkereszttel is rendelhető. A másik pedig cikkem főhőse,a 4-18x44 ami gyönyörű,kristálytiszta képpel,kompakt mérettel és nagyon jó szálkereszt variációkkal lehet a jövőben a kedvencünk.

       

       

Az M18 kódnevű 4-18x44 távcsövet ma meg lehet vásárolni MOA (szögperc) és MRAD (milliradian) beosztású állító tornyokkal is. A kettő között túl nagy különbség az átlagos felhasználó számára nincs,csak egy kis matematika.

A lényeg hogy a MOA beosztásnál yardban vannak megadva a paraméterek. Ebben az esetben 100 yardra adják meg hogy 1 klikk hány mm-et fog nekünk változtatni a találati ponton a lőlapon.

MOA esetében 1/8 " vagy 1/4" beosztású is létezik.

100 yard = 91,44 méter.

1/8 " toronynál 1 klikk = 3,175 mm

1/4 " toronynál 1 klikk = 6,3 mm

Tehát 91,44 méterre 1 klikk ennyi mm-t fog változtatni a találati ponton.

A MRAD beosztású tornyoknál,1 klikk =0,1 MRAD /100 méter.

Ez lefordítva: 100 méteren 1 cm = 1 klikk.

A számokból látszik,hogy a MOA tornyos 1 klikkelésre kevesebbet,amíg a MRAD tornyos egy klikkelésre valamivel többet állít. Mindenki eldöntheti hogy melyiket szeretné választani,de mindkettő tökéletesen alkalmas akár verseny,akár hobbi célú felhasználáshoz is.

Nagyobb újítás még,hogy már nemcsak váltakozó méretű szálkereszttel,hanem normál fix szálkereszttel is kapható a 4-18x44 Falcon távcső.

Ugye a változó méretű szálkereszt, a távcső első képsíkjába van szerelve.Ennek jelzése az FFP.

A fix szálkeresztes Falcon távcső jelzése pedig az SFP.Ennél a típusánál a szálkereszt a második képsíkban található,mint a normál távcsöveknél.

Itt most a változó méretű szálkeresztes távcsővel foglalkozom.(FFP) Tudjuk,hogy ezeknél a távcsöveknél a szálkereszt az első képsíkban található. Így a nagyítás változtatására növekszik a szálkereszt mérete is. Ez akár zavaró is lehet olyanoknak,akik még nem láttak ilyet vagy nem használtak még ilyen távcsövet. Viszont aki tudja hogy mi okból van ez,ők már ismerik a változó méretű szálkereszt előnyeit is.

      

Hogyan működik egy SIMA CÉLTÁVCSŐ mildotos lövésnél: Tételezzük fel, hogy van egy komoly pcp fegyverünk és 60 méterre lövünk egy 6-24-es nagyítású távcsővel.A távcső mondjuk 40 méterre volt nulla pontra állítva,tehát a magasság itt ment pontba.

Ugye 60 méterre már legalább 2-3 mildottal kell fölé célozni, hogy a magasság jó legyen a 40 méteres nulla ponthoz képest.(ez energia függvénye is ugye)

Létező jelenség,csak kevesen tudják hogy nem mindegy még az sem, hogy mekkora nagyításon lövünk,mert minél kisebbre van állítva a nagyítás,annál kevesebb mil-dot kell és minél nagyobbra van állítva a nagyítás annál több mil-dot kell ugyanarra a távolságra..

Na ezeket az adatokat nehéz megtanulni,szinte lehetetlen,mindig számolgatni.Ezért is javasolt mil-dot módszernél mindig ugyanakkora nagyítást használni.

Tapasztalataim szerint ez általában így működik:

Ugyanarra a távolságra ahol 3-as nagyításon 1 mil-dot kell,6-os nagyításon már 2 mil-dot, 9-es nagyításon pedig 3 mil-dot kell.Tehát általában +3-as nagyításonként +1 mildottal lehet számolni. Ez egy 6-24-es nagyítású távcsőnél így áll össze nagyjából: 6-os nagyításon ha 2 mil-dot kell,akkor a legnagyobb nagyításon már 8 mil-dot kellene ha ugyanarra a távolságra szeretnénk lőni,ugyanabba a magasságba csak ugye más nagyításon..

Persze típusonként lehet eltérés,de hasonlóan fog működni mint ahogy említettem. Ez egy nagyobb nagyítású távcsőnél jókora eltérés lehet,ha folyamatosan változó nagyításon használjuk.Ezért érdemes egy „közép mezőnyt” használni,ahol meg lehet tanulni idővel hogy mikor mennyit hová..

A FALCON 4-18x44 távcsöve, ezt a hibát a szálkereszt nagyításával gyönyörűen kompenzálja.Magyarul mindegy milyen nagyítást használunk,mindig ugyanannyi mil-dot kell majd ugyanazon távolságra..Szerintem ez nagyon jó dolog,érdemes elgondolkodni rajta..

Ennél a távcsőnél is több fajta szálkeresztből választhatunk.A pontos listát pdf fájlban megtaláljátok a Falcon honlapján.

A MOA beosztású tornyosnál jelenleg csak egy típust tudunk választani,ami SFP nevet kapta,de az alapja B20 típus.

A MRAD beosztású tornyosnál már három variáció lehetséges:

B20 FFP

B20 SFP

B20 EMD2

Én most a B20 és az EMD2 típusát mutatnám be nektek.

           

Mindkettő nagyon jó és elég vékony ahhoz hogy akár verseny szinten is használható legyen.A szálkereszt half mildotos. (fél mildot).

Verseny célokra talán inkább a B20 szálkeresztes a megfelelőbb.Ezt azért gondolom,mert az EMD2 típusnál,a mil-dot pöttyök 10-es nagyítás környékétől,talán már zavaróan sokat takarnak egy kis méretű távolabbi célpontból. Bár szerintem az EMD2 is jól használható akár HFT-re is,de ilyen célú vásárlás esetén inkább ha lehet, mindenkinek azt javaslom hogy maga döntse el,melyiket választja.

Egyébként az EMD2 szálkereszt, pont a mil-dot pöttyei miatt tetszik nekem személy szerint jobban,de én nem használom versenyeken,ezért nem tudom 100%-os biztonsággal állítani hogy másnak melyik volna jobb erre a célra.

Amit viszont még jó tudni, hogy 8-as nagyítás alatt a szálkereszt mérete miatt, a mil-dot nem igazán használható,mert túl kicsik és túl közel vannak egymáshoz a rovátkák.8-as vagy 10-es nagyítástól viszont tökéletesen használható már a fél mil-dot is.Ezt a HFT versenyzők miatt említettem,mivel nekik 10-es nagyítás a megengedett maximum a versenyen. Igazából ez semmilyen problémát nem okoz az átlag felhasználók számára sem,mert akár már 20 méterre is kell az a 8-10 szeres nagyítás ha kis méretű tárgyakra vagy lőlapra lövünk.Magyarul igazából 8-as nagyítás alatt szinte nem is használjuk a távcsövet.Én legtöbb esetben 10-es nagyításon használom az sajátomat,csak 50 méter környéki lövésekhez tekerem fel 14-16-os nagyításra.

       

       

Itt meg is érkeztünk egy lényeges kérdéshez,hogy milyen távolságra alkalmas egy ilyen 4-18 nagyítású céltávcső. Én egyáltalán nem szeretem a nagy méretű,brutális nagyítású és nehéz távcsöveket.Akár vadászatra,akár HFT-re,akár normál felhasználásra is,tökéletesen alkalmas egy ilyen 4-18-as nagyítású céltávcső.

A távolság amire jó lehet,széles spektrumú.Szerintem felhasználástól függően 10 métertől 100 méterig bezárólag. Mivel a mérete viszonylag kicsi,a súlya elfogadható,a látott kép tűéles,a minőség nem kétséges,így bátran tudom ajánlani ezt a távcsövet minden célra!

Magyarországon csak egy-két cég forgalmazza jelenleg,elég nagy árkülönbséggel,de higgyétek el ez a távcső megéri az árát!


Más téma:

Itt a végén megemlítenék egy fontos dolgot,amit a kezdő légpuskások vagy nem tudnak vagy nem fordítanak elég figyelmet rá.Minden távcsőre vonatkozik ez,de a finomabb, sport célokra alkalmas 1/8 Moa tornyos távcsöveknél erre még fokozottabban kell ügyelni.

Egyes típusoknál,többek között a Falconnál is,csak minimális állítási lehetőség van a tornyokon.Ez azt jelenti hogy nem lehet és nem is szabad túl sokat állítani a tornyokon.

Példa:Ha az új távcsőnél,ami gyárilag optikai középpontban van és az első belövéskor cca 15 méterre lőve,a találatok függőleges vagy vízszintes eltérése több mint 20-25 mm,akkor mindenképpen hézagolni kell a távcsövet a szerelékben,vagy állítható szereléket használni.

A tornyok csak finomhangolásra szolgálnak,nem azzal kell az akár 60-80 mm-s eltérést korrigálni,hanem hézagolással.Ha mégis ennyire eltekerjük a gyárilag optikai középpontra beállított távcsövet,akkor több probléma is jelentkezni fog a használat során.Akár a távcső meghibásodásához is vezethet,extrém esetekben.

Fontos még,hogy a távcső leszorító csavarjait se tépjük meg,meghúzni kell,de csak érzéssel.Erre hézagolás esetén még nagyobb figyelmet fordítsunk,mert a szerelékgyűrű keresztmetszete annyival csökken,amennyi hézagolást pakoltunk a távcső tubusa alá.Ha nagyon meghúzzuk a csavarokat,akár a távcső tubusát is összeroppanthatja,főleg az olcsóbb Kínai távcsövek esetében..


S.C.2017.01.Legfrissebb Hírek