SPA ARTEMIS CR600W co2 LégpuskaMŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ 980 MM.

-CSŐ HOSSZ: 470 MM.(csőkompenzátor nélkül)

-SÚLY: 2100 GRAMM

-KALIBER: 4,5 mm 

-GYÁRI ENERGIA :8-9 J.

-LÖVET: 9 LÖVETŰ, FORGÓTÁRAS CO2 FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA: MANUÁLIS

-SÜTÉSE: EGY ZÓNÁS,ÁLLÍTHATÓ SÜTÉSI HOSSZAL.

-ENERGIAFORRÁSA: 1DB 12 GRAMMOS CO2 PATRON.

-FEGYVERTUS: BÜKKFA.

-ÁRA: 75.000 FT (z-shops.eu)

-KÉSZÜL:SPA KÍNAI FEGYVERGYÁR

-Ajánlott lövedékek :JSB vagy GECO DIABOLO

 

A Kínai gyártmányú,mégis jó minőségű SPA Artemis CR600W ,egy darab 12 grammos szénsav patronról működik.

A CR600 kiköpött mása a PR900-nak.A minimális különbség szinte csak annyi,hogy nem sűrített levegővel kell használni.A két fegyver esztétikailag és szerkezetileg megközelítőleg azonos.Mindkettő használható egyes betöltő tálcával és forgótárral is. Mivel a CR600 és a PR900 kívülről szinte teljesen megegyezik,így túl sok szót nem vesztegetnék az átlagos információkra.Az ide vonatkozó bővebb leírást megtaláljátok a PR900 cikkemben.

       

       

Amiért külön cikket szántam ennek a fegyvernek,annak oka az,hogy nem sok ilyen jó kinézetű és jó működésű szénsavas légfegyver van ma a piacon.Nekem személy szerint, ez a kis nyüzüge CR600-as nagyon bejön.

Talán jelenleg az egyetlen konkurense a szintén Kínai QB78,ami árban olcsóbb,de csak egylövetű és esztétikailag gyengébb kidolgozású, valamivel ennél a légfegyvernél.

A PR900 tesztelésénél nekem a fegyver működése nem nyerte el a tetszésemet,de a kistesó CR600-ra, a próbák után azt mondtam,hogy megéri az árát.De ne szaladjunk ennyire előre..

       

A CR600-al egy patronnal, cca 50 jó lövést lehet leadni.Egy patron ára 160-190 ft,tehát ezt a kiadást mindenképpen be kell kalkulálnunk,ha ilyen fegyvert vásárolunk.Viszont nincs szükség más kiegészítőkre,mint mondjuk a pcp pumpa.

A patront akár nyugodtan benne is lehet hagyni a fegyverben,ha nem használjuk akkor is.Nekem hónapokig nyomás alatt szoktak lenni a co2-es fegyvereim,ha nem szökik el valahol a gáz. Persze ha huzamosabb ideig nem használjuk a fegyverünket,akkor érdemes elhasználni az aktuális patront és üresen tárolni a fegyvert.

Ennél a típusnál is,ugyanúgy mint az SPA CP1 légpisztolynál,a patron szája zár el a tömítésen,tehát maga a patronház nincs nyomás alatt.Nem úgy mint a konkurens QB78-nál. Így nem kell és nem is szabad nagyon meghúzni a patronház kupakját,csak kézzel és érzéssel.Ez könnyebbé teszi a használatát is,mert nem kell nullára fogyasztani a gázt a tartályból,ahhoz hogy le tudjuk tekerni a tartály végét a patroncseréhez,mint a QB78 esetében.

A patronház jóval hosszabb, mint amit az egy darab 12 grammos patron megkívánna.Gondolom azért, mert mint írtam is, szerkezetileg egy kaptafára készül a CR600 a PR900-al.Így kis átalakítás után,akár ezt is pcp működésűre tudnánk alakítani,mint a legtöbb co2 fegyvert.

       

       

Az egy darab patron behelyezése után,szükség van egy távtartóra vagy további 2 db akár üres állapotú szénsav patronra .Ezek valamelyikére azért van szükség,hogy a patronház további üres részét valamivel kitöltsük.Máskülönben az egy darab patron csak csúszkálna fel-alá a patronházban.

Egy gyári távtartót kapunk a fegyverhez,ami műanyagból készült.Bár a hosszt első ránézésre kicsit elméretezték.Akár a 3 patronos megoldást,akár a távtartós megoldást választjuk,akkor is legalább 5-6 mm-t kilóg a zárókupak a patronházból.Ugyan ez csak kis esztétikai probléma,ettől még teljesen jó működik a fegyver.

Lehetséges hogy a gyártó azért készítette ilyenre az illesztést,mert gondolt arra is, hogy 8 grammos patronról is használni lehessen a CR600-at. A 8 grammos patron, ugyancsak szabvány,de jóval ritkábban előforduló és nem annyira elterjedt nálunk.Itt nem a háztartási szódapatronra gondolok.Méretre ugyan megegyeznek,de az Artemis kiszúrótüskéje nem alkalmas gyári állapotában a háztartási szódás patron működtetéséhez.  

A fegyvertusba itt is 3 db különböző méretű és hosszúságú csavar rögzíti a tokot. Az elsütő szerkezet,az ütőmű rugó és a kalapács is teljesen megegyezik a PR900-ban látottal. A tok alsó-felső részét itt is 2 db csavar rögzíti.

       

       

Ennél a típusnál az átömlő furat mérete 3 mm. Az ütőmű rugó és a kalapács kiszerelése után,a CR600 esetében akár hátrafelé is ki tudjuk venni a szelepet.

A CR600 tartályán nincs az a pozicionáló bemélyítés,mint a PR900 esetében. A szelepet összesen 2 db csavar rögzíti.Az egyik ami a sátorvasat is fogja,a másikat pirossal karikáztam a képen. Ezután a szelep könnyedén kihúzható bármelyik irányba.

       

       

       

A próbát a szokásos sebesség méréssel kezdtem.A 4,5-ös kaliberű CR600-ast Geco Diabolóval etettem. Az új patronnal 55 értékelhető lövést adtam le,amit mind meg is mértem,de csak minden ötödiket írok le nektek:

Az első lövés: 196m/s ról indult.

Az 5. lövés :189 m/s

A 10 lövés : 186 m/s

A 15. lövés: 182 m/s

A 20. lövés: 177 m/s

A 25.lövés: 171 m/s

A 30. lövés: 169 m/s

A 35.lövés : 162 m/s

A 40. lövés: 170 m/s

A 45.lövés: 159 m/s

Az 50. lövés:152 m/s.

Az 55. lövés:138 m/s.

Innen pedig drasztikus esésbe kezdett a sebesség. Én azt gondolom,hogy ezek az adatok egyáltalán nem rosszak egy ilyen kis patronról működő olcsó légpuskától, de a próbalövések majd megmondják..


A próbákra most is egy Gamo WR 3-9x40 Compact távcsövet használtam és a szokásos JSB exact 4,52-es lövedéket. A pár beállító lövés után,patront cseréltem és elkezdem lőni a 18 méterre kihelyezett lőlapomon,a 10 mm-es filctollal rajzolt célpontomat.(Mivel az ünnepek alatt kifogytam a lőlapokból:))

A lövésekkel nem álltam meg a szokásos 10 lövés után,mivel meglepően pontosnak bizonyult a CR600-as.

Cca 40-45 lövés szinte teljesen egy csoportban,10-15 mm-en belül volt,amikor elkezdett fogyni a patron. Ekkor a lőlapon elindultak a találatok balra és lefelé is.Az 53. utolsó lövés már alá ment a célnak cca 40 mm-el. A lőlapon jól követhető ahogy egyre lentebb-lentebb mentek a vége felé a találatok.

       

       

 

Én úgy gondolom,ez a fegyver most teljesen rendben volt.Itt a bizonyíték arra,hogy mennyit számít ha kiegyensúlyozottabban sikerül megtervezni valamit a gyárnak. Máskor is említettem már,hogy nincs két egyformán sikerült fegyver a Kínaiaknál.Van amelyik jobban,van amelyik rosszabbul sikerül..

Ha ennek a fegyvernek a csövét megpolíroznám,és szánnék némi időt még rá,ennél még nagyobb pontosságot is ki lehetne hozni belőle.

Természetesen ennek a fegyvernék a csövét is kiszereltem és megvizsgáltam.A szűkítés itt is a cső legvégén volt megtalálható,de ez a cső most mégis jól vizsgázott.

       


Számomra még az derült ki a PR900 és a CR600 próbáján,hogy ezek az olcsó fegyverek teljesen jól működnek szénsav patronról,de egyszerű szerkezetük gyári állapotban nem annyira optimális a sűrített levegős működéshez. Én a tesztek után azt gondolom,hogy az Artemis CR600W egy egészen jól sikerült konstrukció és megéri az árát!S.C. 2017.01.Legfrissebb Hírek