Flir Scout TK hőkameraMűszaki adatok:

Érzékelő típusa: 160 × 120 VOx Microbolometer

Érzékelő felbontása: 160x120

Képfrissítés: 9Hz

Monitor felbontása: 640x480

Monitor: színes LCD

Sztenderd szín üzemmódok:

fehér kiemelés, fekete kiemelés, InstAlert™ (piros kiemelés 3 fokozatban), szívárvány, Iron, Arctic & Graded Fire

Hullámhossz: 8-14µm

Látószög: 7,2°x5,4° 2X zoom: 3,6°x2,7°

Észlelési távolság (emberalak): 90m

USB 2.0 csatlakozó: van

Üzemi hőmérséklet: -20° -tól + 40° C

Tárolási hőmérséklet: -40° -tól + 60° C

Áramellátás: Li-Ion Üzemidő: >5óra

Ütésállóság: 2 méteres magasságból történő leejtésig

Vízállóság: IP67

Méretek: 152 x 50 x 50 mm.

Súly: 170g

Fogyasztói ár: 217.000 ft (z-shops.eu)


A Gyári tájékoztató:

A FLIR Scout TK egy sokoldalú kompakt hőkamera, elérhető áron. Lehetővé teszi a legkisebb hőforrások észlelését és megfigyelését bármely napszakban. Ezek a kis, egy kézzel is könnyen használható kamerák kiváló képet adnak még teljes sötétségben is.

Jól használhatóak vadászatok során cserkelésre, utánakeresésre és állatok megfigyelésére. A vadászati célú felhasználáson kívül rendkívül nagy hatékonysággal alkalmazhatóak biztonságtechnikai, otthonvédelmi célokra, mentési és keresési feladatokra.

Kedvező árfekvése miatt kiváló eszköz hobbi célú felhasználásra is. Hasznos társ lehet kempingezés, éjszakai horgászat, vagy egyéb éjszakai tevékenységek közben.

A 640x480 pixel felbontású LCD kijelzőn jól észrevehető és részletesen megfigyelhető bármilyen állati és az emberi test által kibocsátott hőforrás. Kis méretének köszönhetően akár a zsebünkben is elfér. Használata rendkívül egyszerű. Ergonomikus kialakításának köszönhetően egy kézzel is könnyen tartható, miközben a felhasználó másik keze szabadon marad. A kézre álló gombok segítségével az egyszerű menü könnyen vezérelhető.

Ütés és vízálló, ezért még extrém körülmények között is megállja a helyét. Többféle színmód közül választhat a felhasználó a terep és hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően, tapasztalatok szerint, akár 250 méteres észlelési távolsággal.

Videó felvételek és fényképek is rögzíthetőek vele. A készülék memóriája 1000 db kép, vagy 4óra videó felvételt képes tárolni. A beépített akkumulátor segítségével több, mint 5 órán keresztül folyamatosan és gazdaságosan üzemeltethető.

A Scout esetében nem kell bajlódni a lemerült elemek cseréjével. A készülék USB töltőkábel segítségével számítógépről, vagy a tartozék hálózati adapter segítségével 230V-os hálózati csatlakozóról tölthető.

       

       

A FLIR SCOUT TK az egyik legkisebb és egyben a legolcsóbb hőkamera jelenleg a piacon, a kb 220.000 ft-os fogyasztói árával. A Flir-nek Magyarországon forgalmazva van még ezen kívül durván : 600,800 és egymillióba kerülő kamerája is, amik természetesen jóval nagyobb tudással rendelkeznek a legkisebb testvértől.

Most a legolcsóbb változatot teszteltem,mert kíváncsi voltam mit lehet ma kapni 220.000 ft-ért..

Aki valamilyen szinten képben van a ma elérhető készülékek árával,az jó ha tudja, hogy igazán jó,profi hőkamerát ennyiért nem igazán lehet vásárolni. De a 200.000 ft környéke,még talán az a kategória,amit szinte bárki meg tud fizetni a 2-3.000.000. ft-os árhoz képest..Sealed

A kérdés csak az hogy milyen céllal és mire szeretnénk használni majd.. A hőkamera elég sokoldalú.Használhatjuk akár egyszerű megfigyelésre,akár vadászaton utánakeresés vagy állatok megfigyelésére,vagy akár a házunk hőszigetelési hiányosságait is ellenőrizni tudjuk vele.Természetesen elsősorban a vadászok és a rendvédelmi szervek vásárolják ezeket előszeretettel,de még számtalan hasznosítása lehetséges.

      

      

A Flir cég 1978-ban alakult Svédországban és úttörő volt az alacsony költségvetésű,de mégis akár nagy teljesítményre képes termikus képalkotó rendszerek fejlesztésében.

Ha megnézitek a Flir honlapját http://www.flir.eu/home/ 

látható,hogy a cég nem csak hőkamerák,hanem mindenféle speciális készülékek gyártásával és forgalmazásával is foglakozik.

A termékei világszerte ismertek és elismertek,a minőségük nem kétséges.Egyébként érdekességként megjegyzem,hogy a transformers 4 című mozifilmben is a Flir hőkameráin keresztül láthatjuk a filmet,az ide vonatkozó jelenetekben.A film elején ha figyelmesen nézitek,a Flir logója is látható az egyik jelenetben..

A Flir hőkamera súlya csak 170 gramm,teljes hossza csak 150 mm.Nagyon kompakt méret,simán elfér az ember tenyerében.Jól látható hogy csak minőségi anyagokból készítették.

      

A beépített akkumulátor segítségével akár 5 órán keresztül is üzemeltethetjük a készüléket.Az akkuhoz a töltő tartozék a csomagban.Természetesen a Magyar nyelvű leírás is jár hozzá,ami jól jön,bár elég egyszerű a hőkamera kezelése.

A tesztet egy teljes akku feltöltéssel kezdtem,amit a hozzá kapott kábelen keresztül egy usb kimenethez kell csatlakoztatni.Alig vártam hogy leszálljon a sötétség,mert soha nem volt még hőkamera a kezemben és kíváncsi voltam mit tud a készülék.

A készülékkel sok fotót készítettem,amin jól látható különböző távolságokon a tudása.Ugyan a képek felbontása nem túl nagy,de azért remélem kivehető hogy ki vagy mi szerepel rajta:)

Az emberi alakot a készülékhez kapott specifikáció szerint maximum 90 méterről képes érzékelni.Ezt még kiegészíteném azzal hogy nyílt terepen,mivel tapasztalataim szerint a fás-bokros terület vagy magas növényzet ront a készülék hatásfokán.

Emberi alak kb. 60-70 méterre:

               


Emberi alak kb. 35 és 50 méterre:

             


A szomszéd kutyája kb. 20 méterre:

       


Az én kutyám is sztár lehetett pár percre,ugyancsak 20 méterre:

       

       


Egy kutya vagy őz nagyságú állatot ,az állat méretétől és a terepviszonyoktól függően 40-60 méter közötti távolságon tudunk biztosan észlelni. Egy macska tapasztalataim szerint, maximum 30-35 méterig észlelhető ha optimálisak a viszonyok.

Cicus kb 20 és 30 méterre:

              


A házunk hőszigetelési hiányosságait,vagy a meleg kémény hőkibocsátását nagyon jól érzékeli a készülék:

              

             


De láthatunk képet még egy plakátragasztó Lada nívásról és egy vasúti sínpárról is:

              


Amit észrevettem használat közben,hogy a több órán át való kémlelés az emberi szemet eléggé megterheli.A sötétben a pupillánk, amikor a fényt kibocsátó hőkamera kijelzőjétől fényt kap,oda-vissza szűkül és tágul,ahogy elvesszük a szemünktől a kamerát és megint belenézünk.. Ha ezt hosszabb ideig ismételgetjük,ahogy én is tettem,akár fejfájást is okozhat. Ezért érdemes kisebb szüneteket beiktatni használat közben.

A készülék kezelése egyébként egyszerű,méretéből adódóan kis helyen,akár a zsebünkben is elfér.Egyszerű hobbi megfigyelésre nagyon tudom ajánlani,de ha nagyobb távolságokra és nagyobb észlelő képességet szeretnénk,akkor mindenképpen a Flir kamerák közül a drágább változatok valamelyikét javasolnám.


Összehasonlításként a Flir hőkamerák és az emberi alak észlelési távolságokkal:

Flir Scout TK :Fogyasztói ára kb 220.000 ft (észlelési távolság 90 méter)

Flir Scout II 240:Fogyasztói ára kb 600.000 ft (észlelési távolság 350 méter)

Flir Scout II 320: Fogyasztói ára kb 750.000 ft (észlelési távolság 550 méter)

Flir Scout II 640: Fogyasztói ára kb 1.000.000 ft (észlelési távolság 1140 méter)

Igazából a Flir Scout TK hőkamerát,inkább csak hobbi célokra javasolnám,a korlátozott képességei miatt.A minőségre és a készülék használhatóságára ugyan nem lehet panaszunk,de aki egy profi nagy hatótávolságú készüléket szeretne vásárolni,ő ne ebben a 200.000 ft-os árkategóriában keresgéljen...
S.C. 2016.11.Legfrissebb Hírek