CROSMAN 1377 PCA LÉGPISZTOLY


Az American Classic..


MŰSZAKI ADATOK:

Teljes hossz: 340 mm

Csőhossz: 260 mm, huzagolt acél cső

Súly: 910 gramm

Kaliber: 4,5 mm

Teljesítménye: 0,5-7 J.

Energiaforrása: Pca (pneumatikus)

Lövet: 1 lövetű, szoknyás lövedékkel.

Sütése: SA nyomáspontos,nem állítható.

Biztosítása: manuális

Fogyasztói ára: 35.000 ft (2016.10.)


A Crosman fegyverekről,a köztudatban az van elterjedve hogy egy jó minőségű fegyver,mivel Amerikai gyártmány..

Sokan csodálkoznak,amikor közlöm velük hogy igen,valamikor tényleg Amerikai volt,de már jó ideje a Crosman is Kínában gyártatja a fegyvereit, mint sok-sok más fegyvergyártó cég is.

Ha másról nem is,de az olcsó árfekvésből azonnal rá lehet egyébként jönni erre,na meg ha kézbe vesztek egy ilyen fegyvert.. De nézzük meg most közelebbről az egyik PCA légpisztolyát,ami a Crosman 1377.

A Crosman 1377 egy PCA (Pre Compressed Air) rendszerű,azaz pneumatikus,magyarul elősűrítős rendszerű légpisztoly. Erre a légpisztolyra már mondhatjuk azt is hogy pumpás,mivel lehetőség van több pumpálásra is,amivel egyenes arányban nő az energia is.

        

        

A 1377 egy tojásszivaccsal bélelt műanyag kofferben érkezik a gyártótól.A mostani tesztalanyom egy fa utánzatú,de műanyagból készült markolatú fegyver.

Első ránézésre a 1377-es kisebb mint amire számítottam.Teljes hossza 340 mm,de a képek alapján nagyobbnak tűnt nekem. A fa utánzatú műanyag részek jobbak mint gondoltam,összességében elég pofás kis játékszernek tűnik,első ránézésre. A 1377 egy része műanyag,mint az irányzékok,a lövedék betöltő rúd háza,a légsűrítő dugattyú és még pár apróság. Összességében,jobb mint gondoltam,mert például a Crosman 1077-ben, még ettől is több a műanyag alkatrész.

        

A hátsó irányzék az nagyon Kínai,normálisan rögzíteni szinte lehetetlen,mivel csak egy csavar tartja a helyén,így könnyen el tud forogni a tengelye körül.

Oldal irányú állításához mindig ezt a csavart kell meglazítani,ami miatt valószínű elég hamar gondok lesznek vele majd. A magasság állítása sem jobb,elég egyszerű,de nem nagyszerű.. De beszéljenek a képek..

        

        

Sajnos távcsősín nincs a fegyveren,így csak egy ügyes szaki tud egyedileg gyártani majd rá valamilyen felfogatást,ha esetleg távcsövet vagy Red Dot-ot tennénk rá.

Manuális biztosítás viszont van és fémből készült elsütő billentyű is,de állíthatóság nélkül. A nagy próba előtt párszor elsütöttem a fegyvert,de már itt is látszott,hogy az egy zónás elsütő szerkezete,ritka vacak lesz..

        


A szerelgetés és próba előtt,a szokásos sebesség mérés teszt következett. Erre a célra Geco Diabolo lövedéket használtam,mint ahogy a későbbiekben a célba lövéshez is. A lövedék súlya megközelítőleg 0,50 gramm.

Amit mértem a sebességmérő készülékkel:

1 pumpálás 52 m/s - 0,6 J

2 pumpálás 86 m/s - 1,8 J

3 pumpálás 102 m/s -2,6 J

4 pumpálás 115 m/s - 3,3 J

5 pumpálás 123 m/s - 3,7 J

6 pumpálás 131 m/s - 4,2 J

7 pumpálás 148 m/s - 5,4 J

8 pumpálás 150 m/s - 5,7 J

9 pumpálás 160 m/s - 6,4 J

10 pumpálás 166 m/s - 6,8 J

Az adatokból következik hogy nagyon pici a 1377 puffer tartálya (légtároló tartály),tehát elég sokat kell minden lövés előtt pumpálni,ha legalább 3-4 J-t el szeretnénk érni...Ezzel nem volna semmi baj,de elég viccesnek tartom,ha elképzelem magam hogy pumpálok mint az őrült,aztán jöhet egy lövés... Bár célba lőni lehet már akár 3 pumpálással is,ami 2,6 J-nak felel meg jelen esetünkben.


A 1377 működése:

Az előagy (markolat) lenyitásával majd felzárásával levegőt sűrítünk össze,ami egy a szeleppel összeépített puffertartályba kerül. Lehetőség van több pumpálásra is,1-től kb. 10 pumpálásig. Több pumpálás,egyenlő több levegő,azaz nagyobb energia. Pumpálás után,lövés előtt, miután betöltöttük a lövedéket a csőfarba,a lövedék betöltő rúd előre tolása után már tűzkész állapotba kerül a fegyverünk. Ekkor következhet a lövés. Az elsütő billentyű meghúzásával,egy úgynevezett kalapács lendül mozgásba,ami a szelep végére mért ütéssel,beengedi a kellő levegő mennyiséget a lövedék mögé. A kalapács mozgása annyira elenyésző,hogy a lövés pillanatában ebből szinte semmit sem érzünk,így a Pca fegyver,szinte mozdulatlan marad a kezünkben. Ez a működési elv,szinte teljesen megegyezik a PCP fegyverek működésével,csak kicsit egyszerűsítve van,a költséghatékonyság miatt.. A pumpálással létrehozott levegő mennyiség,minden esetben csak egy lövésre elegendő.


A 1377 teljes szétszerelése nem tart tovább 10 percnél. A videó megosztókon találtok több videót is a folyamatról. A szerelést a hátsó irányzék oldásával érdemes kezdeni és a vele szemben található csavarral,ezzel máris kint van az ütőmű rugó és a végzáró elem.

        

Az első irányzék alatti stift/csap kiütésével oldjuk az előagyat,ami egyben jön ki a pumpa résszel és az irányzékot is ez a csap rögzíti.

        

Következő lépés a betöltő rúd alatti pici csavar,ami a műanyagból készült tokot fogja össze a szelepházzal.

        

A markolatokat 1-1 csavar tarja a helyén,ami eltávolítása után láthatóvá válik az elsütő szerkezetet "mozgató" rugója.

        

Eddig simán ment minden,de az elsütő szerkezet műanyagból készült takaró lemezét helyén tartó 3 db csavar,nem igazán akart megindulni. Valószínűleg menetrögzítőt használ a gyár,mert a csavarokból nagy nehezen kettő kioperálása után feladtam a küzdelmet. A torx kulcs a csavar fejében elforgott,így csak szakszerűtlen rombolással tudtam volna tovább bontani. A hajlékony műanyag takaró lemez miatt,az elsütő szerkezet alkatrészeit így is ki tudtam venni,így látható hogy az elsütő szerkezet egyszerűségére a FAÉK szó,ami leginkább találó kifejezés.

Az egy zónás elsütő szerkezetet ez a böhöm rugó tartja a helyén,ennek erejét kell leküzdenünk,minden lövés alkalmával.. Állíthatóság csak köszörű,vagy reszelő segítségével lehetséges,vagy egy gyengébb rugó beszerelésével. Magyarul,az elsütő szerkezet a lehető legegyszerűbb és legsz@@abb..

        

A szelepházból a kalapács és puffertartállyal egybeépített szelepet kellett már csak kivennem. A működési folyamat egyszerű.A pumpa segítségével minden egyes pumpálással egy pici levegőt juttatunk a puffertárolóba,amit a tároló másik végén lévő szelep enged be a lövedék mögé,abban a pillanatban,amikor meghúzzuk az elsütő billentyűt..

        

        

A pumpa egy része műanyag,aminek végén találjuk a gumiból készült légsűrítő dugattyút.Jól látszik,hogy hol szívja be a levegőt,minden egyes pumpáláskor. Sajnos nem úgy oldották meg,mint pl. a Sharp Innova (Norconia P1) esetében.

A Sharp-nál nem jön ki teljesen a dugattyú a házból,hanem egy furaton szívja be a szükséges levegő mennyiséget. A Crosman dugattyúja viszont minden egyes pumpáláskor egy peremmel találkozik,ami idő előtti meghibásodáshoz vezethet. Ugyan elég jól le van sorjázva ez a perem és úgy készítették hogy valamilyen szinten kifelé hajlik,de hosszú távon nekem ez kicsit aggasztónak tűnik ettől még..

        

A 1377 manuális biztosítással is rendelkezik.Szerelés esetén, vigyázzunk a pozicionáló rugójára és az alatta található pici csapágygolyóra.

        


A teszt:

A lőlapokat 10 méterre helyzetem el. Geco Diaboló és Jsb lövedéket is kipróbáltam,de a Gecónál maradtam,mert egy hajszálnyival mintha jobban szerette volna a Crosman cső. Próbáltam valamilyen szinten támasztékot is használni. Az első megérzéseim nem csaltak,hogy az elsütő szerkezet miatt nem lesz egyszerű pontosan lőni. A pontos lövés egyik alap feltétele a jó sütés,ezt mindeni tudja.

Egész egyszerűen olyan nehéz elsütni a 1377-et,hogy minden lövés alkalmával elhúztam a célról a fegyvert... Még támasztékból sem tudtam túl jó szórásképet lőni..Nagyon koncentrálni kellett és ez lett az eredmény:

       

A lövéseket általában 3 pumpálással adtam le,ami kb. 2,6 J. Több pumpálással a lőlap felső harmadát,kevesebb pumpálással a lőlap közepe vagy alsó harmadát találtam el. A szórásképen jól látszik hogy oldal irányban kb 30 mm-es szórást lőttem,ami a rossz elsütő szerkezet miatt volt elsősorban.

A 260 mm hosszú Crosman cső pontossága egyébként nem volna rossz. Choke-t (szűkítés)nem találtam benne.


A Crosman 1377 jelenlegi bolti ára 35.000 ft.Ennyi pénzért túl jó légpisztolyt nem lehet vásárolni sajnos.. Az elsütő szerkezeten kívül más nagyobb problémám nem volt vele.Azt kaptam amit elvártam tőle. Mivel a sütése nem állítható,így gyári állapotban túl nagy pontosságot ne várjunk el tőle. Ma 2016-ban amikor ekkora a verseny a légfegyver gyártók között,kicsit elavultnak gondolom ezt az egyzónás elsütést.. Fúrás-faragás után valamennyit lehet azért finomítani rajta,de szerintem akkor sem lesz belőle olyan pontos és jó sütésű légpisztoly,mint a konkurensei:

Weihrauch HW 40 (45.000 ft)

Weihrauch HW 75 (100.000 ft)

Zoraki HP 01-2 (60.000 ft)

Gamo Compact (50.000 ft)

Ajánlom ezt a légpisztolyt sörös doboz gyilkolásra azoknak, akik nem szeretnének sűrített levegővel,vagy co2 patronokkal bajlódni.S.C. 2016.10.Legfrissebb Hírek